Wszystkie surowce na ciasto należy wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji ciasta. Czas mieszania 3 min. na wolnych obrotach i 5 min. na szybkich. Ciasto po zamieszaniu powinno odpoczywać ok. 25 min. Ważne: dla uzyskania wysokiej jakości ciasta, drożdże należy rozpuścić z częścią wody, by uzyskać mleczko drożdżowe, które łączymy z pozostałymi składnikami. Dodatek wypiekowy należy najpierw sypać do mąki, a tłuszcz powinien mieć konsystencję miękką, aby dobrze się wymieszał w cieście. Ciasto po zamieszaniu powinno odpoczywać ok. 25 min. . Gotowe ciasto ważymy na presy po 2,40 kg i dzielimy w dzielarce na 30 szt. Podzielone kęsy należy formować na okrągłe kształty i równo ułożyć na blachach. Czas garowania w temp. 35 oC, wilgotność 75% ok. 25-30 min. Po wyrośnięciu rogale można posmarować smarówką jajeczną i wypiekamy w temp. 200 oC ok. 15 min. Czas wypieku: 18 min. Temp. 200 oC