Zapraszamy do naszego sklepu online
EN
+48 32 30 19 100
Wspólnie tworzymy rozwój

Stolle marcepanowe

Składniki

1. Ciasto

  • Drożdże 0.500 kg
  • Mleko 1.850 kg
  • Mąka 6.000 kg
  • Jaja 0.600 kg
  • Cukier 1.050 kg
  • Masło 2.500 kg
  • Marcepan 1.500 kg
  • Mączka migdałowa 0.150 kg
  • Sól 0.060 kg
  • Skórka z cytryny 0.150 kg
  • Wanilia 0.050 kg
  • Kandyzowana skórka z cytryny 2.000 kg
  • Migdały (pokrojone) 1.000 kg
  • Rum 0.250 kg
  • Woda 0.150 kg

2. Nadzienie marcepanowe

  • Marcepan 1.000 kg
  • Cukier 0.300 kg
  • Białko 0.120 kg
  • Cytryna 0.020 kg

Wykonanie

1

Ciasto:

Następujące składniki: kandyzowane skórki z cytryny (2,000 kg), pokrojone migdały (1,000 kg), rum, woda (0,150 kg), cukier (0,050 kg) macerować wcześniej przez 24 godziny. Drożdże, mleko i 3,000 kg mąki należy dokładnie wymieszać i pozostawić na 1-2 godziny spoczynku. Następnie pozostałe składniki wymieszać z przygotowanym wcześniej ciastem do uzyskania odpowiedniej masy na stollę (Na koniec powstałą masę podzielić na kęsy 750g, uformować i pozostawić na 1-2 godzinę spoczynku.

2

Nadzienie marcepanowe:

Składniki na nadzienie marcepanowe wymieszać i uformować w pasy.  Po czasie spoczynku kęsów, do środka nałożyć 80 g nadzienia marcepanowego i uformować charakterystyczny kształt stolli.

3

Wypieczenie i dekoracja:

Do lekko nagrzanego piekarnika włożyć przygotowane stolle i wypiekać w temperaturze 210 st. C. Po 5-10 minutach zmniejszyć temperaturę do 190 st. C i wypiekać przez kolejne 40-45 minut. Po wystygnięciu posmarować z wierzchu płynnym masłem i następnie posypać grubą warstwą cukru pudru.

Kalkulator

Aby dokonać przykładowej kalkulacji, proszę wprowadzić wartość w polu "waga docelowa" w kilogramach, następnie kliknąć pole "Przelicz", znajdujące się pod recepturą.
Ceny produktów można zmieniać w polu "cena za kg", aby dopasować je do kosztów indywidualnych.
W celu wydrukowania kalkulacji proszę kliknąć przycisk "Wydrukuj kalkulację".
kg ostatecznego produktu.

Jeśli chcesz otrzymać inną wagę, wpisz ją i kliknij „przelicz”.

*Kalkulator nie uwzględnia strat

Składnik Waga wg receptury (kg) Waga docelowa (kg) Cena za kg Wartość
Drożdże
Mleko
Mąka
Jaja
Cukier
Masło
Marcepan
Mączka migdałowa
Sól
Skórka z cytryny
Wanilia
Kandyzowana skórka z cytryny
Migdały (pokrojone)
Rum
Woda
Białko
Cytryna
reset
Cena za kg: Przelicz
Cena za sztukę: Przelicz
© 2008-2024 - Polmarkus Sp. z o.o. realizacja PIDI

Chcę zapisać się na warsztaty

Zapis nie jest równoznaczny z udziałem w warsztatach, skontaktujemy się z Tobą celem ustalenia szczegółów i dogodnej dla Ciebie formy płatności.

Wyrażam zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany przeze mnie adres email informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Polmarkus Sp. z o.o. z siedzibą w 44-120 Pyskowice,, ul. Wyszyńskiego 62 NIP 9691285173