Dzień Chleba
Data | 16.10.2013 |
16 października to Światowy Dzień Chleba, ustanowiony przez Międzynarodowy Związek Piekarzy i Cukierników.
Od zarania dziejów do naszych dni chleb i produkty zbożowe traktuje się jako najważniejsze pokarmy w żywieniu człowieka.
Dawniej tak uważano na podstawie wierzeń, obserwacji i doświadczeń, obecnie także na podstawie badań naukowych.
Za codziennym spożywaniem chleba przemawia wiele argumentów. Chleby maksymalnie urozmaicają składniki pokarmowe. Spożywanie chleba jest zgodne z podstawowa zasadą racjonalnego żywienia – urozmaicania posiłków, które mówi o potrzebie dostarczania w odpowiednich ilościach w ciągu dnia możliwie jak największą ilość różnorodnych składników pokarmowych w tym węglowodanów, białek, tłuszczu o dużej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych, substancji mineralnych takich jak związki potasu, sodu, wapnia fosforu, żelaza, magnezu, manganu, selenu i inne, witamin zwłaszcza z grupy B i E oraz fitamin (substancji biologicznie aktywnych pochodzenia roślinnego). Chleb z tytułu zawierania „wszystkiego po trochu” jest właśnie niezastąpionym pokarmem. Chleb odgrywa ważną rolę w sprawnym funkcjonowaniu mózgu. Choć mózg stanowi jedynie 2 % masy naszego ciała, to zużywa 20 % tlenu pochłanianego przez płuca i 20 % energii zawartej w spożywanej żywności. Brak tlenu lub glukozy w ciągu trzech minut powoduje obumieranie komórek nerwowych (neuronów), z których zbudowany jest nasz mózg. Na potrzeby naszego mózgu idzie przeciętnie 40 % węglowodanów zawartych w pożywieniu.W odżywianiu komórek nerwowych mózgu najodpowiedniejsze są złożone węglowodany (sacharydy) jak np. skrobia- główny składnik chleba. Skrobia – makrocząsteczka zbudowana z łańcuchów glukozy jest wolno asymilowana i rozkładana do glukozy w przewodzie pokarmowym człowieka co pozwala na ciągłą i jednostajną jego dostawę (czyli energii) do mózgu przez długi czas. Mózg bez śniadania z pieczywem lub innymi produktami zbożowymi nie pracuje na dłuższą metę wydajnie i efektywnie.
W białkach chleba występuje około 40 % kwasu glutaminowego – aminokwasu zawartego także w dużych ilościach w tkance mózgowej i pełniącego ważna rolę w pracy mózgu. Dzięki obecności kwasu glutaminowego i odpowiednich enzymów (dehydrogenaza i amidaza kwasu glutaminowego) tkanka mózgowa nie jest narażona na szkodliwe działanie amoniaku powstającego w znacznych ilościach w czasie wzmożonej pracy mózgu. Francuzi nie bez kozery nazywają chleb – pokarmem na inteligencję (aliment de l’inteligence). Warto jeszcze zwrócić uwagę na to, iż szczególnie szybki rozwój cywilizacji humanistycznych i technicznych następował w tych krajach, w których chleb stawał się podstawą wyżywienia (Sumerowie, starożytne Chiny (chleb na parze), starożytny Egipt, starożytna Grecja, Imperium rzymskie jak i w końcu nowożytna cywilizacja europejska.