Dzień Czekolady

Data | 12.04.2024 |
Dzień czekolady – to słodkie święto uwielbiają wszyscy fani brązowej tabliczki, batoników i bombonierek. Ale czekoladę warto jeść nie tylko dla smaku. Mamy dla Was 10 powodów, by po nią sięgać.
Dzień czekolady to wyjątkowe święto, które szczególnie kochają wielbiciele słodkości. Tego dnia wręcz wypada zjeść chociaż kawałek tabliczki – i nie ma co przejmować się dietą. Zwłaszcza, kiedy wiadomo, że jedzenie czekolady przynosi nam bardzo wiele korzyści. Jakich? Oto one!
Dlaczego warto jeść czekoladę?
1. Czekolada jest źródłem wielu cennych składników odżywczych. Zawiera m.in. witaminy A, B1, B2, B3, E i PP.
2. Działa pobudzająco – zawiera kofeinę, która wzmaga koncentrację i usuwa oznaki zmęczenia.
3. Działa antycelulitowo i oczyszcza skórę – to także dzięki zawartości kofeiny.
4. Podnosi poziom endorfin, więc sprawia, że czujemy się szczęśliwsi.
5. Po jej zjedzeniu wydziela się serotonina, dzięki której jesteśmy zrelaksowani.
6. Przeciwdziała depresji – to także działanie serotonin.
7. Ma dużo wapnia, żelaza i cynku.
8. Zawiera flawonoidy, które opóźniają starzenie i podnoszą odporność organizmu.
9. Czekolada wzmacnia nasz układ krwionośny, poprawia przepływ krwi w żyłach i działa przeciwzakrzepowo, przez co zmniejsza ryzyko zawału serca.
10. Jest kaloryczna, przez co szybko dostarcza nam energii i daje poczucie sytości.
Pamiętajmy, że z czekoladą oczywiście tak, jak z wszystkim – warto pamiętać o umiarze. Ponadto, dobrze wybierać czekolady gorzkie, bo te są najbardziej wartościowe.