III Mistrzostwa Polski Uczniów Szkół Cukierniczych

Gratulacje dla zespołu sponsorowanego przez Polmarkus podczas Finałów III Mistrzostw Polski Uczniów Szkół Cukierniczych, które odbyły się w ramach EXPO SWEET 2013 w Warszawie.
Barbara Jeziorska i Katarzyna Podzimska z Zespołu Szkół Gastronomiczno – Hotelarskich z Tarnowskich Gór zajęły siódme miejsce w konkursie wykonując prace na temat “Woda – źródło życia”. Tylko 12 zespołów dwuosobowych brało udział w tej imprezie. Zostali oni wyłonieni w eliminacjach do których przystąpiło ponad 40 szkół z całej Polski. Śląsk reprezentowały tylko dwie szkoły – z Tarnowskich Gór oraz Częstochowy. Uczennice klasy drugiej Zasadniczej Szkoły Zawodowej uczące się w zawodzie cukiernik Barbara Jeziorska i Katarzyna Podzimska musiały wykonać dwa torty i sześć deserów na talerzu według własnych receptur i podporządkowanych tematyce mistrzostw “Woda – źródło życia”. Na wykonanie pracy przeznaczono tylko 3 godziny.
Każdy zespół musiał wykazać się profesjonalnym warsztatem, bardzo dobrą organizacją, czystością pracy i zaskoczyć jury kompozycją smaku swoich wyrobów, kreatywnością, estetyką prezentacji, dekoracją, zastosowaniem technik nawiązujących do tematu, strukturą i złożonością kompozycji.
Jury zachwycone było różnorodnością technik zastosowanych podczas przygotowania deseru, który ze względu na wygląd nazwano „Pistacjową tratwą”. Również tort „Podwodna Odyseja” urzekł kompozycją smakową, na którą złożyły się mus malinowy, mus z czekolady deserowej z malinami oraz mus z adwokatem.
Serdecznie gratulujemy uczennicom oraz ich opiekunce Jolancie Mazur – Pogodzie. Jest nam tym bardziej miło, że nasza firma Polmarkus udostępniła surowce na treningi praktyczne oraz udzieliła pomocy technologicznej.