Płatki śniadaniowe mają swoje święto!
Nie od dziś wiadomo, że zdaniem dietetyków śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Warto zadbać, by był nie tylko smaczny, ale i pożywny. Raz na jakiś czas zamiast kanapki można sięgnąć na przykład po płatki śniadaniowe, które dzisiaj mają swoje święto! Z dzisiejszego wpisu dowiecie się jakich składników dostarczają nam płatki śniadaniowe, czy każdy może je spożywać oraz jakie płatki śniadaniowe są najlepsze. Będziecie mieli również okazję zapoznać się z naszą ofertą płatków.
Płatki śniadaniowe – jakich składników odżywczych dostarczają?
Głównym składnikiem płatków śniadaniowych są węglowodany, czasami są one również wzbogacone o makro- i mikroelementy, takie jak żelazo, magnez i wapń oraz o błonnik pokarmowy. Niestety bardzo często zdarza się, że producenci płatków śniadaniowych dodają do nich cukier, co odbiera im miano zdrowej przekąski, bowiem cukry proste są szybko wchłaniane z przewodu pokarmowego do układu krwionośnego, co powoduje nagły skok stężenia glukozy we krwi. Aby mieć pewność, że dobrze zaczynamy dzień, powinniśmy wybierać zdrowe płatki, niezawierające dodatków. Dzieci najlepiej nie przyzwyczajać do jedzenia płatków czekoladowych, które w 100 g zawierają niemal 400 kcal, co odpowiada aż 5 łyżeczkom cukru!
Płatki śniadaniowe na diecie – czy to dobre rozwiązanie?
I tak i nie. Z jednej strony nie zawierają one pełnowartościowego białka ani zdrowych tłuszczów, z drugiej są cennym źródłem błonnika, który jest niezbędny w diecie odchudzającej, bo zmniejsza odczucie głodu. Właśnie dlatego powinniśmy wybierać płatki bez dodatku cukru, pełnoziarniste – najlepsze są płatki owsiane, żytnie lub jęczmienne. Wymienione zboża mają średni lub niski indeks glikemiczny, są źródłem wielu cennych składników mineralnych i witamin. Z kolei osoby chore na celiakię lub z nietolerancją glutenu powinny wybierać płatki śniadaniowe bezglutenowe, do których należą płatki jaglane, ryżowe i kukurydziane.

Wkładka pozwala na dodanie do gotowego produktu np. owoców liofilizowanych bez obaw, że namokną. Pokrywka umożliwia wygodne zabranie tak podanego śniadania do pracy lub szkoły.
Jakie płatki śniadaniowe są zdrowe?
Płatki śniadaniowe wyprodukowane z owsa stanowią zdrową oraz bogatą w mikroelementy bazę posiłków zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci. Zawierają błonnik, który korzystnie wpływa na pracę jelit. Popijane odpowiednią ilością wody, pomagają skutecznie poradzić sobie z zaparciami. Są bogate w magnez, wapń i cynk – kluczowe dla zdrowia układu nerwowego, odpornościowego i kostnego. Owsianka pozwala pozbyć się uczucia głodu na długi czas, dzięki czemu sprzyja odchudzaniu. Nie zawierają ponadto żadnych chemicznych wspomagaczy.
Co można zrobić z płatków owsianych?
Na pewno owsiankę. Zasada jest prosta – 1 szklankę płatków zagotowujemy w 3 szklankach płynu, to jaki płyn wybierzemy zależy wyłącznie od nas – może to być woda, mleko krowie, napój roślinny, albo mieszanka wody z mlekiem. Płatki namaczamy w płynie 30 minut przed gotowaniem (najlepiej jeśli zostawimy je na noc). Do nasiąkniętych płynem płatków dodajemy odrobinę soli (która dodatkowo wyzwoli ich słodycz), doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez kolejne 5 minut. Po tym czasie zdejmujemy je z ognia i zostawiamy jeszcze na 5 minut. Tak przygotowaną owsiankę możemy doprawić mielonym cynamonem, świeżą gruszką, miodem i prażonymi płatkami migdałowymi albo dowolnymi, ulubionymi składnikami. Błyskawiczne płatki owsiane dobrze smakują z jogurtem lub maślanką, owocami liofilizowanymi i puree owocowym.
Sprzedaż owsianki na wynos w piekarni
Ponieważ coraz częściej w przestrzeni publicznej porusza się kwestie trendów żywnościowych, a konsumenci zwracają uwagę, by odżywiać się zdrowo i różnorodnie, warto, by piekarnie poza gotowymi kanapkami oferowały swoim klientom również owsiankę na wynos. W ofercie sklepu Polmarkus znajdziecie wygodne opakowania na wynos z wkładką i pokrywką, które umożliwiają wygodne zjedzenie tak podanego śniadania w pracy lub w szkole. Poza owsianką opakowania można wykorzystać również do podania jogurtu lub koktajlu owocowego. Wkładka pozwala na dodanie do gotowego produktu np. owoców liofilizowanych bez obaw, że namokną.
Płatki śniadaniowe zasłużyły na własne święto, które obchodzone jest 7 marca!