Ciastka francuskie z nadzieniem mięsem



Składniki
- Mąka pszenna typ 500 1.850 kg
- Margaryna Puff Pastry 1.700 kg
- Woda 0.900 kg
- Jaja 0.200 kg
- Ocet 0.050 kg
- Sól 0.020 kg
- Nadzienie mięsne 2.800 kg
Wykonanie
Ciastka francuskie z nadzieniem mięsem:
Wszystkie surowce na ciasto należy wymieszać do jednolitej konsystencji, czas mieszania 4 min. na wolnych obrotach, 6 minut na szybkich, temperatura ciasta między 16-18 st. C. Ciasto powinno odpocząć 10 min. i można zacząć etap wałkowania (należy pamiętać, aby konsystencja ciasta była podobna do konsystencji tłuszczu). Wałkowanie przeprowadzamy tradycyjną metodą jak na ciasta francuskie. Etap 1 - wprowadzenie tłuszczu do ciasta, etap 2 - wałkowanie i składanie na trzy, następnie wałkowanie i składanie na cztery. Tak przygotowane ciasto należy przechowywać w chłodni 20-30 min. Etap 3 to ponowne wałkowania na trzy i cztery. Ponownie ciasto poddajemy leżakowaniu w chłodni przez 60 min. Tak przygotowane ciasto jest gotowe do wyrabiania ciastek sztukowych. Czas wypieku: 25-30 min. Temp.: 210 oC
Kalkulator
Ceny produktów można zmieniać w polu "cena za kg", aby dopasować je do kosztów indywidualnych.
W celu wydrukowania kalkulacji proszę kliknąć przycisk "Wydrukuj kalkulację".