Zapraszamy do naszego sklepu online
EN
+48 32 30 19 100
Wspólnie tworzymy rozwój

Ciasto słonecznikowe

Składniki

1. Alibabka czekoladowa

  • Alibabka 0.500 kg
  • Jaja 0.230 kg
  • Olej 0.230 kg
  • Kakao 0.075 kg
  • Woda 0.120 kg
  • Czekolada 811 0.200 kg

2. Mus czekoladowy

  • Czekolada 811 0.350 kg
  • Czekolada 823 0.350 kg
  • Śmietana 33% Suprima 1.000 kg

3. Masa słonecznikowa

  • Słonecznik 0.700 kg
  • Woda 0.110 kg
  • Cukier 0.110 kg
  • Syrop skrobiowy 0.030 kg
  • Masło 0.020 kg

4. Mus karmelowy

  • Śmietana 33% Suprima 0.400 kg
  • Czekolada karmelowa 0.280 kg

5. Wykończenie całości

  • Adwokat 0.200 kg
  • Caravella Cover Cacao kg

Wykonanie

1

Alibabka czekoladowa:

Alibabka czekoladowa: wszystkie składniki połączyć razem mieszając 4-5 min. na średnich obrotach łopatką typu liść. Kakao połączyć z wodą do uzyskania gładkiej konsystencji a następnie połączyć z masą babkową. Wylać na blachę o wymiarach  60 x 40 cm. Piec ok. 20 min. w temp. 180 st. C. Po ochłodzeniu przesmarować jedną część biszkoptu na spodzie czekoladą 811 Barry Callebaut.

2

Mus czekoladowy:

Rozpuścić czekoladę do temp. 45 st.C a następnie delikatnie wymieszać z lekko ubitą śmietaną. W końcowej fazie dodać pokruszony słonecznik.

3

Masa słonecznikowa:

Uprażyć słonecznik na lekko złoty kolor. Pozostałe surowce zagotować  i połączyć ze słonecznikiem. Całość wyłożyć na blachę z pergaminem. piec w temp. 180 st.C do uzyskania kruchości. Po wystudzeniu drobno pokruszyć.

4

Mus karmelowy:

Rozpuścić czekoladę do temp. 45 st. C, a następnie wymieszać z lekko ubitą śmietaną.

5

Wykończenie całości:

Blat czekoladowy przekroić na dwie równe części. do rantu o wymiarach 40 x 30 cm włożyć połowę blatu, a następnie nakropić adwokatem. Na tak przygotowany blat wyłożyć mus czekoladowo - słonecznikowy i przykryć drugim blatem. Całość nakropić resztą adwokata a następnie wyłożyć mus karmelowy. po schłodzeniu ciasto wykończyć polewą Caravella Cover Cacao i pokroić według uznania lub na wagę.

Kalkulator

Aby dokonać przykładowej kalkulacji, proszę wprowadzić wartość w polu "waga docelowa" w kilogramach, następnie kliknąć pole "Przelicz", znajdujące się pod recepturą.
Ceny produktów można zmieniać w polu "cena za kg", aby dopasować je do kosztów indywidualnych.
W celu wydrukowania kalkulacji proszę kliknąć przycisk "Wydrukuj kalkulację".
kg ostatecznego produktu.

Jeśli chcesz otrzymać inną wagę, wpisz ją i kliknij „przelicz”.

*Kalkulator nie uwzględnia strat

Składnik Waga wg receptury (kg) Waga docelowa (kg) Cena za kg Wartość
Alibabka
Jaja
Olej
Kakao
Woda
Czekolada 811
Czekolada 811
Czekolada 823
Śmietana 33% Suprima
Słonecznik
Cukier
Syrop skrobiowy
Masło
Czekolada karmelowa
Adwokat
Caravella Cover Cacao
reset
Cena za kg: Przelicz
Cena za sztukę: Przelicz
© 2008-2025 - Polmarkus Sp. z o.o. realizacja PIDI