Ciasto słonecznikowe

Składniki
1. Alibabka czekoladowa
- Alibabka 0.500 kg
- Jaja 0.230 kg
- Olej 0.230 kg
- Kakao 0.075 kg
- Woda 0.120 kg
- Czekolada 811 0.200 kg
2. Mus czekoladowy
- Czekolada 811 0.350 kg
- Czekolada 823 0.350 kg
- Śmietana 33% Suprima 1.000 kg
3. Masa słonecznikowa
- Słonecznik 0.700 kg
- Woda 0.110 kg
- Cukier 0.110 kg
- Syrop skrobiowy 0.030 kg
- Masło 0.020 kg
4. Mus karmelowy
- Śmietana 33% Suprima 0.400 kg
- Czekolada karmelowa 0.280 kg
5. Wykończenie całości
- Adwokat 0.200 kg
- Caravella Cover Cacao kg
Wykonanie
Alibabka czekoladowa:
Alibabka czekoladowa: wszystkie składniki połączyć razem mieszając 4-5 min. na średnich obrotach łopatką typu liść. Kakao połączyć z wodą do uzyskania gładkiej konsystencji a następnie połączyć z masą babkową. Wylać na blachę o wymiarach 60 x 40 cm. Piec ok. 20 min. w temp. 180 st. C. Po ochłodzeniu przesmarować jedną część biszkoptu na spodzie czekoladą 811 Barry Callebaut.
Mus czekoladowy:
Rozpuścić czekoladę do temp. 45 st.C a następnie delikatnie wymieszać z lekko ubitą śmietaną. W końcowej fazie dodać pokruszony słonecznik.
Masa słonecznikowa:
Uprażyć słonecznik na lekko złoty kolor. Pozostałe surowce zagotować i połączyć ze słonecznikiem. Całość wyłożyć na blachę z pergaminem. piec w temp. 180 st.C do uzyskania kruchości. Po wystudzeniu drobno pokruszyć.
Mus karmelowy:
Rozpuścić czekoladę do temp. 45 st. C, a następnie wymieszać z lekko ubitą śmietaną.
Wykończenie całości:
Blat czekoladowy przekroić na dwie równe części. do rantu o wymiarach 40 x 30 cm włożyć połowę blatu, a następnie nakropić adwokatem. Na tak przygotowany blat wyłożyć mus czekoladowo - słonecznikowy i przykryć drugim blatem. Całość nakropić resztą adwokata a następnie wyłożyć mus karmelowy. po schłodzeniu ciasto wykończyć polewą Caravella Cover Cacao i pokroić według uznania lub na wagę.
Kalkulator
Ceny produktów można zmieniać w polu "cena za kg", aby dopasować je do kosztów indywidualnych.
W celu wydrukowania kalkulacji proszę kliknąć przycisk "Wydrukuj kalkulację".