Jabłecznik z sosem waniliowym

Składniki
1. Ciasto
- Mąka pszenna typ 500 0.850 kg
- Cukier 0.340 kg
- Margaryna 80% 0.250 kg
- Masło 0.250 kg
- Jaja w płynie 0.080 kg
- Cukier waniliowy 0.020 kg
- Proszek do pieczenia 0.010 kg
2. Nadzienie i wykonanie całości
- Jabłka prażone 2.300 kg
- Zagęstnik Saftbinder 0.100 kg
- Cynamon(do jabłek) 0.010 kg
- Cynamon (do dekoracji) 0.010 kg
- Cukier (do dekoracji) 0.010 kg
Wykonanie
Ciasto:
Wszystkie surowce należy wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Po uzyskaniu bryły ciasta należy zostawić je na kilka godzin w chłodni, tak aby zmiękczony tłuszcz związał konsystencję. Ciasto podzielić na dwie części. Pierwszą wałkujemy na blachę o wymiarach 20 x 60 x 5 cm. Wywałkowane ciasto podpiekamy na delikatny złoty kolor.
Nadzienie i wykonanie całości:
Po wystygnięciu nakładamy uprzednio przygotowane jabłka zamieszane z cynamonem i zagęstnikiem Saftbinder. Na wyrównane jabłka wałkujemy i nakładamy kolejny kawałek ciasta kruchego. Powierzchnię ciasta pokrywamy smarówką jajeczną a wszystko delikatnie posypujemy cukrem doprawionym cynamonem. Temp. wypieku: 190 °C. Czas wypieku: 35-40 min. Nasza rada! Podaj ciasto z sosem waniliowym na zimno lub ciepło oraz roślinną bitą śmietaną.
Kalkulator
Ceny produktów można zmieniać w polu "cena za kg", aby dopasować je do kosztów indywidualnych.
W celu wydrukowania kalkulacji proszę kliknąć przycisk "Wydrukuj kalkulację".