Rogal maślany



Składniki
- Mąka pszenna typu 500 4.250 kg
- Cukier 0.574 kg
- Cukier waniliowy 0.085 kg
- Margaryna 70% 0.170 kg
- Sól 0.038 kg
- Polepszacz do pieczywa pszennego Suprima 0.042 kg
- Drożdże 0.170 kg
- Jaja płyn 0.225 kg
- Woda 1.620 kg
Wykonanie
Rogal maślany:
Wszystkie surowce na ciasto należy mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji, czas mieszania 3 min. na wolnych obrotach i 5 na szybkich. Ciasto po zamieszaniu powinno odpoczywać ok. 25 min. Ważne uwagi: drożdże należy rozpuścić z częścią wody, aby uzyskać mleczko drożdżowe i koniecznie trzeba pamiętać, że dodatek wypiekowy sypiemy do mąki, a tłuszcz powinien mieć konsystencję miękką aby dobrze się wymieszał w cieście. Ciasto po zamieszaniu powinno odpoczywać ok. 25 min. Gotowe ciasto ważymy na presy po 3,60 kg i dzielimy w dzielarce na 30 szt. Podzielone kęsy trzeba rozwałkować na placki, a następnie zawijać w rogale. Czas garowania w temp. 35 C, wilgotność 75%, ok. 25-30 min. Po wyrośnięciu rogale można posmarować smarówką jajeczną, posypać makiem lub sezamem i wypiekamy w temp. 200 oC, ok. 18 min. Czas wypieku: 18 min. Temp.: 200 oC
Kalkulator
Ceny produktów można zmieniać w polu "cena za kg", aby dopasować je do kosztów indywidualnych.
W celu wydrukowania kalkulacji proszę kliknąć przycisk "Wydrukuj kalkulację".