Stolle marcepanowe

Składniki
1. Ciasto
- Drożdże 0.500 kg
- Mleko 1.850 kg
- Mąka 6.000 kg
- Jaja 0.600 kg
- Cukier 1.050 kg
- Masło 2.500 kg
- Marcepan 1.500 kg
- Mączka migdałowa 0.150 kg
- Sól 0.060 kg
- Skórka z cytryny 0.150 kg
- Wanilia 0.050 kg
- Kandyzowana skórka z cytryny 2.000 kg
- Migdały (pokrojone) 1.000 kg
- Rum 0.250 kg
- Woda 0.150 kg
2. Nadzienie marcepanowe
- Marcepan 1.000 kg
- Cukier 0.300 kg
- Białko 0.120 kg
- Cytryna 0.020 kg
Wykonanie
Ciasto:
Następujące składniki: kandyzowane skórki z cytryny (2,000 kg), pokrojone migdały (1,000 kg), rum, woda (0,150 kg), cukier (0,050 kg) macerować wcześniej przez 24 godziny. Drożdże, mleko i 3,000 kg mąki należy dokładnie wymieszać i pozostawić na 1-2 godziny spoczynku. Następnie pozostałe składniki wymieszać z przygotowanym wcześniej ciastem do uzyskania odpowiedniej masy na stollę (Na koniec powstałą masę podzielić na kęsy 750g, uformować i pozostawić na 1-2 godzinę spoczynku.
Nadzienie marcepanowe:
Składniki na nadzienie marcepanowe wymieszać i uformować w pasy. Po czasie spoczynku kęsów, do środka nałożyć 80 g nadzienia marcepanowego i uformować charakterystyczny kształt stolli.
Wypieczenie i dekoracja:
Do lekko nagrzanego piekarnika włożyć przygotowane stolle i wypiekać w temperaturze 210 st. C. Po 5-10 minutach zmniejszyć temperaturę do 190 st. C i wypiekać przez kolejne 40-45 minut. Po wystygnięciu posmarować z wierzchu płynnym masłem i następnie posypać grubą warstwą cukru pudru.
Kalkulator
Ceny produktów można zmieniać w polu "cena za kg", aby dopasować je do kosztów indywidualnych.
W celu wydrukowania kalkulacji proszę kliknąć przycisk "Wydrukuj kalkulację".