Trójkąty orzechowe

Składniki
1. Ciasto kruche
- Mąka pszenna typ 500 0.420 kg
- Masło lub margaryna 0.250 kg
- Cukier puder 0.170 kg
- Cukier waniliowy 0.020 kg
- Proszek do pieczenia 0.010 kg
- Jaja 0.050 kg
2. Masa orzechowa i wykonanie całości
- Powidłą śliwkowe 0.300 kg
- Masło 0.250 kg
- Cukier 0.250 kg
- Woda 0.080 kg
- Cukier waniliowy 0.080 kg
- Orzech włoski, arachidowy, laskowy, płatki migdałów lub owsiane 0.500 kg
Wykonanie
Ciasto kruche:
Wszystkie składniki poza mąką wymieszać liściem. Następnie wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i połączyć do uzyskania jednolitej masy. Kruche dobrze jest przechowywać ok. 30 min. w lodówce.
Masa orzechowa i wykonanie całości:


Masa orzechowa: dobór proporcji różnych orzechów jest dowolny. Całość: kruche należy wywałkować na blachę o wymiarach 20 x 60 cm lub 30 x 40 cm. Na blat surowego ciasta nałożyć powidła śliwkowe i rozsmarować po całej powierzchni. Do rondelka zważyć masło, cukier, cukier waniliowy i wodę. Wszystko zagotować, następnie dodać orzechy i prażyć ok. 5 min. Gotową masę wylać na blat kruchy, rozsmarować i piec w temp. 190o C ok. 15-20 min. Po wystygnięciu można całość pokroić na małe trójkąty i dekorować czekoladą.
Kalkulator
Ceny produktów można zmieniać w polu "cena za kg", aby dopasować je do kosztów indywidualnych.
W celu wydrukowania kalkulacji proszę kliknąć przycisk "Wydrukuj kalkulację".