Szkolenie Klientów w firmie TELME
W dniach 08-10.06.2014 firma Polmarkus wraz z firmą TELME Włochy przygotowała dla klientów szkolenie technologiczne z wykorzystaniem urządzenia wielofunkcyjnego RIBOT – 1000 receptur.
Pierwszego dnia wizyty w miejscowości Codogno właściciel firmy Vittorio Bartman osobiście poprowadził wykład na temat podstaw produkcji lodów rzemieślniczych z wykorzystaniem urządzenia RIBOT.
Uczestnicy szkolenia na podstawie uzyskanej wiedzy zbilansowali a następnie wyprodukowali mieszankę lodową. Szczególną uwagę uczestników szkolenia przykuł uwagę proces produkcji lodów Stracialella. Dzięki produkcji w pionowym cylindrze frezera RIBOT, możliwe było zatrzymanie urządzenia, a następnie dozowanie płynnej czekolady i uruchomienie urządzenia po całkowitym stężeniu czekolady. Uzyskany efekt zaskoczył pozytywnie wszystkich uczestników szkolenia, gdyż uzyskano śnieżno białe lody z ciemno – brązowymi elementami czekolady.
W drugim dniu szkolenia zaprezentowano możliwości produkcyjne urządzenia z zakresu produkcji cukierniczej. Razem z naszymi klientami wyprodukowaliśmy: masę cukrową, tiramisu, lody zabajone, kremy nutella i nugat, galaretkę, bezę, makaroniki, mus czekoladowy ciasto parzone, owoce w żelu, budyń, krem jajeczny, toping czekoladowy, ciasto kruche, ciasto brzydkie i dobre oraz cantucci – włoskie ciasteczka.
Duże zainteresowanie klientów wzbudziła dodatkowa cecha, jaką posiada urządzenie RIBOT – 500 obrotów/min. Funkcja ta umożliwia szatkowanie oraz ubijanie surowców z wykorzystaniem rózg, co pozwoliło wyprodukować krem nutella z rozdrobnionymi orzechami oraz napowietrzenie masy bezowej.
Wykorzystując możliwości produkcyjne urządzenia RIBOT uczestnicy szkolenia codziennie mogli sobie przygotować lunch. Na ich stole zagościło: risotto z ośmiorniczkami, makaron z warzywami gotowanymi na parze, zapiekanka z tuńczykiem, tortilla z warzywami. Jak można zauważyć branża cukiernicza coraz bardziej rozwija się również w kierunku gastronomicznym.
Zdaniem uczestników kluczowymi korzyściami urządzenia RIBOT są:
- możliwość produkcji lodów rzemieślniczych i produktów cukierniczych w jednym urządzeniu,
- efektywność i powtarzalność produkcji,
- możliwość szatkowania i napowietrzania,
- intuicyjna obsługa urządzenia.
Podczas wizyty goście z Polski poznali również dostępne w ofercie TELME: ubijaczki do bitej śmietany, klasyczne pasteryzatory do kremów, frezery i pasteryzatory lodowe.
Pod koniec szkolenia klienci mogli przeprowadzić test porównawczy przy produkcji budyniu na urządzeniach: RIBOT i TERMO CREMA. Wynik zaskoczył wszystkich RIBOT wykonał cały cykl produkcyjny łącznie ze schłodzeniem w ciągu 58 minut, natomiast TERMO CREMA w ciągu 122 minut.
Więcej informacji na temat urządzenia RIBOT uzyskają Państwo na stronie: www.ribot1000.com
Naszymi gośćmi na szkoleniu RIBOT byli klienci z firm: Cukiernia Staropolska Wojciech Kozłowski, Wypiekania Joanna Strączek, Consonni, Piekarnia Boguszowice Emilia Kristof Firma Rodzinna, Zakład Piekarniczo – Cukierniczy Janina Bronowska, Piekarnia – Cukiernia – Delikatesy Ryszard Steskal