Turniej na najlepszego ucznia w zawodzie cukiernik i piekarz
Wydawać by się mogło, że świat nie ma już przed nami żadnych sekretów. Pomimo rozwoju technologii ciągle jeszcze jednym z najmniej poznanych obszarów Ziemi są oceany. To one kryją w sobie ogrom niewyjaśnionych zagadek i tajemnic.
W ten fascynujący podwodny świat wprowadzili nas uczestnicy wojewódzkiego etapu XXI Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik i Piekarz.
Honorowy patronat nad turniejem objęli Śląski Kurator Oświaty Stanisław Faber oraz Starosta Lubliniecki Joachim Smyła.
Do turnieju przystąpili wyłonieni w etapie szkolnym najlepsi uczniów ze szkół:
- Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Katowicach
- Zespołu Szkół Zawodowych w Lublińcu
- Zespołu Szkół w nr 7 w Tychach
- oraz Zespołu Szkół Spożywczych w Zabrzu
Turniej składał się z dwóch części, część praktyczna odbywała się 12 stycznia 2016 w Piekarni-Ciastkarni państwa Kampa. Cukiernicy wykonywali ciasteczka bankietowe, składali i dekorowali torty oraz modelowali figurki marcepanowe, piekarze kształtowali wyroby drobne (rogale, bułki, plecionki), chały oraz chleb okolicznościowy. W części teoretycznej, która odbywała się w szkole 13 stycznia cukiernicy i piekarze rozwiązywali test złożony z 30 zadań.
Uroczyste zakończenie i podsumowanie etapu wojewódzkiego nastąpiło 13 stycznia 2016 r. w Zespole Szkół Zawodowych w Lublińcu, gdzie powołano siedzibę Komisji Wojewódzkiej.
Oczekiwanie na wyniki umilał występ uzdolnionych wokalnie uczniów ZSZ w Lublińcu Pauliny Kultys, Magdaleny Droździok oraz Daniela Poloczka.
Najlepsi cukiernicy:
I miejsce – Chengying Jiang z Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Katowicach.
II miejsce – Patryk Magosz z Zespołu Szkół Spożywczych w Zabrzu.
III miejsce – Karolina Iskra z Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Katowicach.
Najlepsi piekarze:
I miejsce – Barbara Zając z Zespołu Szkół Zawodowych w Lublińcu. Kształcenie praktyczne uczennica odbywa w Zakładzie Piekarniczo – Cukierniczym pani Bernadetty Brzezina-Mońka w Lublińcu.
II miejsce – Dominik Radomski z Zespołu Szkół Spożywczych w Zabrzu.
Fundatorem głównych nagród w obu kategoriach był Starosta Lubliniecki Joachim Smyła. Wszyscy uczestnicy turnieju wezmą ponadto udział w ufundowanym przez firmę Polmarkus szkoleniu z lodów i kawy.
Roczna prenumerata „Przeglądu cukierniczego” powędrowała do szkół, które najlepiej przygotowały uczniów do części teoretycznej turnieju: Zespołu Szkół Zawodowych w Lublińcu oraz Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Katowicach.
Zapraszamy do obejrzenia galerii.