Ciasto mascarpone z malinami

Składniki
1. Blat jasny Camargo
- Fior Fiore Camargo 0.375 kg
- Jaja 0.118 kg
- Woda 0.075 kg
2. Mus na serku Mascarpone
- Mascarpone 0.500 kg
- Śmietana 0.500 kg
- Cukier puder 0.050 kg
- Żelatyna 0.010 kg
- Woda 0.040 kg
- Adwokat lub likier malinowy 0.030 kg
3. Glazura malinowa
- Belnap 0.200 kg
- Woda 0.180 kg
- Decorgel malinowy 0.400 kg
- Sanatine 0.020 kg
4. Polewa lśniąca biała
- Cukier 0.250 kg
- Woda 0.250 kg
- Syrop ziemniaczany 0.050 kg
- Żelatyna 0.020 kg
- Mleko w proszku 0.180 kg
- Śmietana 0.200 kg
5. Wykonanie całości
- Delifruit malinowy lub czerwona porzeczka 0.080 kg
- Maliny świeże 0.200 kg
Wykonanie
Blat jasny Camargo:


Blat Camargo (piec w formie 20 x 30 cm - 2 grubsze lub 3 cieńsze): wszystkie surowce ubijać przez 10 min. na średnich obrotach. Piec ok 25-30 min w temp. 170-180 st. C
Mus na serku Mascarpone:
Mus na serku mascarpone: ser mascarpone włożyć do miski i delikatnie podgrzać, tak aby miał miękką konsystencję. Ubić śmietanę na 3/4. Do serka dodać cukier puder i połączyć ze śmietaną. Na koniec mieszając wlać żelatynę i likier. Mieszać krótko, tak aby tylko połączyć składniki.
Glazura malinowa:
Glazura malinowa: zagotować Belnap z wodą. Dodać Sanatinę, wymieszać i dodać Decorgel malinowy.
Polewa lśniąca biała:
Namoczyć żelatynę w 80 g wody zabranej z proporcji receptury. Pozostałą wodę, cukier, syrop i śmietanę zagotować. Do roztworu wlać rozpuszczoną żelatynę i dodać mleko w proszku. Wymieszać blenderem, a na koniec wszystko przesiać.
Wykonanie całości:
Wykonanie: do ramki o rozmiarach 20 x 30 cm, wys. 6 cm umieścić jasny biszkopt Camargo. Delikatnie nasączyć ponczem z dodatkiem likieru malinowego lub soku malinowego. Blat można przesmarować Delifruitem, następnie nałożyć trochę musu, wyrównać, poukładać maliny i zalać kolejną warstwą musu. Przykryć drugim blatem Camargo i nasączyć go lekko ponczem. Nałożyć pozostałą część musu. Całość wyrównać. Po schłodzeniu ciasto oblać glazurą malinową lub polewą lśniącą.
Kalkulator
Ceny produktów można zmieniać w polu "cena za kg", aby dopasować je do kosztów indywidualnych.
W celu wydrukowania kalkulacji proszę kliknąć przycisk "Wydrukuj kalkulację".