Credi Croissant o smaku maślanym 50%
numer artykułu | 14341 |
marka | Credin |
opakowanie | worek 25 kg |
opakowanie zbiorcze | 500 kg |
Ciasto jest łatwe w obróbce, silne oraz elastyczne, dzięki czemu przekładane tłuszczem charakterystycznie równomiernie “listkuje”. Uzyskane wyroby można wypiekać bezpośrednio jak również po wcześniejszym zamrożeniu. Wypieczone Croissanty są lekkie i puszyste, na zewnątrz bardzo chrupiące o charakterystycznym zapachu świeżego masła. Produkt może również stanowić bazę do produkcji innych wyrobów z ciasta półfrancuskiego jak np. ciastka duńskie, ślimaki, słodkie grzebienie, ciastka angielskie, drobne ciastka o smaku maślanym itp. Receptura podstawowa:
– Croissant o Smaku Maślanym – 1,400 kg
– Mąka typ 550 – 1,400 kg
– Jaja – 0,250 kg
– Drożdże – 0,150 kg
– Woda zimna – 1,350 kg
– Margaryna puff pastry – 1,200 kg
Wszystkie składniki powinny być zimne. Wymieszać je (oprócz margaryny) razem do uzyskania jednolitej konsystencji. Czas mieszania ok. 1 min. – wolne obroty, 4 min szybkie obroty. Przed wałkowaniem ciasto powinno leżakować ok 5 min. Przygotować puff pastry, składać 2 x 4 (16 warstw margaryny). Rozwałkować każdorazowo do 10 mm. Po każdym składaniu pozostawić ciasto na ok 10 min. leżakowania. Włożyć ciasto do lodówki na 20 min. (temp. 0-2 st. C). Rozwałkować ciasto do grubości 2 mm i uformować croissanty. Czas fermentacji ok 45-55 min. Temp. pieczenia: 220-180 st. C. Czas pieczenia ok 15 min.