Początek szkoły

Data | 28.08.2014 |
Rozpoczyna się rok szkolny. Dzieci i młodzież wraca do swoich obowiązków i nauki. Co najlepiej przygotować do szkoły, jakie drugie śniadanie będzie najlepsze?
Dzieci potrzebują energii. Ich właściwa dieta to 10–14% energii pochodzącej z białka, 30% z tłuszczu i około 60% z węglowodanów. Ale nie byle jakich węglowodanów, bo węglowodanów złożonych. To one dostarczają energii na długo. Jednym z najlepszych źródeł węglowodanów złożonych jest pieczywo pełnoziarniste. Ma ono niższy indeks glikemiczny, co oznacza, że cukier z niego uwalnia się do krwi stopniowo i utrzymuje się na stałym poziomie, dostarczając energię na stałym poziomie. Słodkie, szybkie przekąski nie dostarczą potrzebnych składników, a dziecko będzie bardzo szybko głodne. Burczący brzuch nie pomoże w nauce. Pieczywo pełnoziarniste syci na dłużej, daje siłę i koncentrację.
Pieczywo pełni szczególną rolę w sprawnym funkcjonowaniu mózgu. Choć mózg stanowi jedynie 2 proc. masy naszego ciała, to zużywa aż 20 proc. tlenu pochłanianego przez płuca i 20 proc. energii zawartej w spożywanej żywności. Na potrzeby naszego mózgu idzie 40 proc. sacharydów zawartych w pożywieniu. W odżywianiu komórek nerwowych najbardziej odpowiednie są złożone sacharydy jak np. skrobia, która jest głównym składnikiem chleba. W białkach pszenicy i innych zbóż występuje ok. 40 proc. kwasu glutaminowego – aminokwasu zawartego w dużych ilościach w tkance mózgowej i pełniącego ważną rolę w pracy mózgu.
Witaminy z grupy B1 są niezbędne, by dzieci rosły; wzmagają koncentrację oraz chęci do nauki; odpowiadają m. in. za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i mózgu, poprawiają trawienie, wpływają korzystnie na narząd wzroku, serca, przekształcają pokarm w energię. Witamina E to „witamina szczęścia”, bo zwalcza lęk, depresje, pesymizm. Gdzie je znaleźć? W nasionach zbóż, słoneczniku, drożdżach. Jedzmy chleb na zdrowie!