Dzień Pistacji

Data | 26.02.2018 |
26 lutego to Światowy Dzień Pistacji. Warto z tej okazji przybliżyć te orzechy i omówić korzyści wynikające z ich spożycia.
Orzechy pistacjowe to źródło wielu witamin, m. in. A, E orazB1, B6 (tej ostatniej orzeszki pistacjowe mają tyle co wątróbka), a także witamin z grupy B – biotyny, folanu, ryboflawiny, niacyny i kwasu pantotenowego. Poza tym pistacje mają w sobie mnóstwo żelaza, potasu, wapnia, magnezu i fosforu. Zawierają także miedź i mangan.
Badania wykazały, że włączenie pistacji do diety, pomimo ich relatywnie wysokiej kaloryczności, nie powoduje zwiększenia masy ciała, a wręcz przeciwnie. Pistacje są bowiem bogate w błonnik (Każda porcja orzeszków pistacjowych dostarcza 3 gramy błonnika pokarmowego czyli około 12 proc. wskazanego dziennego spożycia) i zawierają bioaktywnych pomocnych przy insulinoodporności.
Pistacje stanowią źródło aminokwasu L-argininy, który bierze udział w procesach układu sercowo-naczyniowego jako kluczowy regulator napięcia naczyń. L-arginina niweluje między innymi nadciśnienie, choroby układu sercowo-naczyniowego i choroby neurodegeneracyjne. Pistacje dostarczają szeroką gamę składników odżywczych, które zmniejszają ryzyka chorób serca (zdrowe tłuszcze, fitosterole i związki przeciwutleniające m. in. polifenole).
Ponadto, pistacje są bogate w potas, który pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi i funkcjonowaniu mięśni, a także w chrom utrzymujący prawidłowy poziom glukozy we krwi oraz miedź wspierającą czynności układu odpornościowego. Pistacje są również bogate w tłuszcze nienasycone wspomagające utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi.
Badania wykazały, że częstotliwość spożywania orzechów pistacjowych jest odwrotnie proporcjonalna do ryzyka wystąpienia cukrzycy typu II – wyższe spożycie orzechów zmniejszenia ryzyko cukrzycy. Pistacje mają niski indeks glikemiczny, który przyczynia się do obniżenia po posiłkowej glikemii i utrzymania sytości przez dłuższy okres czasu.
Pistacje zawierają także magnez wspierający prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, żelazo do prawidłowego transportu tlenu w organizmie, foliany zmniejszające zmęczenie, cynku, który wspomaga utrzymanie prawidłowego widzenia, tiaminę, ryboflawinę i witaminy z grupy B, które przyczyniają się do prawidłowego metabolizmu energetycznego, a także witaminy E, selenu i cynku, które przyczyniają się do ochrony komórek przed stresem oksydacyjnym.