Święto Niepodległości / Dzień św. Marcina
Data | 11.11.2015 |
Narodowe Święto Niepodległości obchodzimy dla upamiętnienia rocznicy odzyskania niepodległości w 1918 r. po 123 latach od rozbiorów dokonanych przez Rosję, Prusy i Austrię.
W Poznaniu to również Dzień Św. Marcina i tradycyjne rogale świętomarcińskie. Tradycja wypieku rogali świętomarcińskich w Poznaniu sięga 1891 roku. Gdy zbliżał się dzień św. Marcina (11 listopada), ówczesny proboszcz poznańskiej parafii św. Marcina zaapelował do wiernych, aby – wzorem patrona – zrobili coś dla biednych. Józef Melzer, jeden z poznańskich cukierników, odpowiadając na apel proboszcza, upiekł trzy blachy rogali i przyniósł pod kościół. W następnych latach dołączyli do niego inni, aby każdy mógł w ten dzień najeść się do syta. Tradycja wypiekania rogali świętomarcińskich na dzień 11 listopada przetrwała w Poznaniu do dziś. W tym dniu poznaniacy zjadają go kilkaset ton.
Powstaniu rogala towarzyszy legenda: Dawno, dawno temu wyśnił go jeden z poznańskich piekarzy. Ujrzał on we śnie świętego Marcina jadącego na koniu, podniósł zgubioną przez jego konia podkowę i postanowił, że będzie piekł ciasto w takim kształcie. Co powoduje, że rogale są takie wyjątkowe? Półfrancuskie ciasto wypełnione jest nadzieniem z białego maku z miodem, masłem i śmietaną. Dodatkowo smaku dodaje wiele najróżniejszych bakalii: rodzynek, orzechów, migdałów, skórki pomarańczowej.