Święto Sernika

Data | 30.07.2019 |
Polacy chwalą się swoimi sernikami, ale jak to często bywa, nie jest to przysmak pochodzący z naszego kraju. Zanim trafił on na polskie stoły, znany był w wielu miejscach Europy już setki lat.
Dziś jednak nie wyobrażamy sobie świąt bez tego ciasta, a polskie serniki uważane są za jedne z najsmaczniejszych na świecie. Z pewnością ten wspaniały wypiek powinien pojawić się na naszych stołach 30 lipca, kiedy świętujemy Międzynarodowy Dzień Sernika! To także doskonała okazja, by poznać historię tego cukierniczego dzieła sztuki.
Początków sernika należy szukać w starożytnej Grecji. Mielony, pieczony twaróg z dodatkiem miodu i bakalii uważany był przez starożytnych za prawdziwy przysmak. To wykwintne danie, trafiało jednak wyłącznie na stoły bogaczy i zwycięzców. Antyczny odpowiednik sernika był bowiem obok lauru z wawrzynu, jedną z najważniejszych nagród wręczanym zwycięzcom podczas igrzysk olimpijskich.
Z Grecji twarogowe ciasto bardzo szybko trafiło do Rzymu, gdzie wykorzystywano je podczas ceremonii liturgicznych, a także serwowano podczas wystawnych uczt.
Pierwszy znany przepis na sernik ok. 190 roku p.n.e. spisał Marek Porcjusz Katon. “Dwa kilogramy białego sera należy pokruszyć w moździerzu, dodać funt chleba z mąki pszennej, wymieszać, dodać jajo, uformować placek i piec na gorącym kamieniu”. Proste, prawda?
Wyprawy Rzymian po całej Europie umożliwiły “promocję” sernika. W niemal każdym podbitym przez legionistów kraju, pojawiały się lokalne wersje tego ciasta. Polska, którą los kolonii rzymskiej ominął, jeszcze czekała na odkrycie tego kulinarnego cudu.
Do naszego kraju sernik przywiózł prawdopodobnie Jan II Sobieski, wracający spod Wiednia. Podobnie jak w przypadku kawy, która również wtedy trafiła do Polski, ciasto z twarogu szybko zyskało ogromną popularność. Od razu zaczęły powstawać nowe przepisy, a sernik stał się jednym z naszych narodowych dań.