Wielkanocne mini babki drożdżowe



Składniki
- Mąka pszenna 0.600 kg
- Drożdże lwowskie 0.050 kg
- Mleko 0.100 kg
- Masło Debic - miękkie 0.120 kg
- Cukier 0.150 kg
- Sól 0.006 kg
- Jajka 0.160 kg
- Ser 14% Wrzosek 0.110 kg
- Rodzynki 0.110 kg
- Cukier waniliowy 0.100 kg
Wykonanie
Wielkanocne mini babki drożdżowe:
Drożdże rozpuść w ciepłym mleku. Jajka ubij z cukrem. Do rozpuszczonych drożdży dodaj mąkę, jajka ubite z cukrem, cukier waniliowy, sól, ser i zagnieć ciasto. Rodzynki umyj i osusz. Do ciasta dodaj miękkie masło i rodzynki, dobrze zagnieć. Przykryj i odstaw ciasto w ciepłe miejsce na 50-60 minut. Po tym czasie ciasto podziel na kawałki, nadaj okrągły kształt o gładkiej powierzchni i ułóż w formie. Wypełnij formy ciastem do 1/3 wysokości. Przykryj, i odstaw w ciepłe miejsce na 50-60 minut. Przed pieczeniem ciasto posmaruj rozkłóconym jajkiem. Piecz w temperaturze 190-200⁰C przez 20-40 minut (w zależności od wagi). Udekoruj cukrem pudrem, polewą czekoladową lub lukrem.
[caption id="attachment_128159" align="aligncenter" width="696"] Zdjęcie: zasoby firmy Enzym[/caption]
Kalkulator
Ceny produktów można zmieniać w polu "cena za kg", aby dopasować je do kosztów indywidualnych.
W celu wydrukowania kalkulacji proszę kliknąć przycisk "Wydrukuj kalkulację".