Zapraszamy do naszego sklepu online
EN
+48 32 30 19 100
Wspólnie tworzymy rozwój

Dzień ciasta marchewkowego

Data 03.02.2023

Podobno ciastem marchewkowym zajadano się już w średniowieczu, ale dopiero w XX wieku zyskało popularność na całym świecie, zwłaszcza w Anglii i USA. Dziś zajadają się nim wszystkie nacje, w tym oczywiście Polacy.

Marchewka była używana jako składnik wypieków już w średniowieczu. Cukier był wówczas towarem drogim i trudno dostępnym, dlatego używano marchewki, w której zawartość cukru jest wysoka.

Ciasto marchewkowe przeżyło renesans w Wielkiej Brytanii podczas drugiej wojny światowej jako konsekwencja racjonowania żywności. W latach sześćdziesiątych moda na ciasto marchewkowe ogarnęła Stany Zjednoczone. Niskobudżetowy produkt szybko zyskał sympatię Amerykanów i stał się jednym z popularniejszych deserów dostępnych w większości kafejek i restauracji.

W kuchni polskiej również używa się marchewki jako składnika ciast. W jednym z popularnych przepisów na piernik głównym składnikiem jest tarta marchew – jest to tzw. piernik marchwiowy. Na Lubelszczyźnie wypieka się roladę zwaną marchwiakiem.

© 2008-2025 - Polmarkus Sp. z o.o. realizacja PIDI