Dzień ciasta marchewkowego

Data | 03.02.2023 |
Podobno ciastem marchewkowym zajadano się już w średniowieczu, ale dopiero w XX wieku zyskało popularność na całym świecie, zwłaszcza w Anglii i USA. Dziś zajadają się nim wszystkie nacje, w tym oczywiście Polacy.
Marchewka była używana jako składnik wypieków już w średniowieczu. Cukier był wówczas towarem drogim i trudno dostępnym, dlatego używano marchewki, w której zawartość cukru jest wysoka.
Ciasto marchewkowe przeżyło renesans w Wielkiej Brytanii podczas drugiej wojny światowej jako konsekwencja racjonowania żywności. W latach sześćdziesiątych moda na ciasto marchewkowe ogarnęła Stany Zjednoczone. Niskobudżetowy produkt szybko zyskał sympatię Amerykanów i stał się jednym z popularniejszych deserów dostępnych w większości kafejek i restauracji.
W kuchni polskiej również używa się marchewki jako składnika ciast. W jednym z popularnych przepisów na piernik głównym składnikiem jest tarta marchew – jest to tzw. piernik marchwiowy. Na Lubelszczyźnie wypieka się roladę zwaną marchwiakiem.