Dzień Pikantnych Potraw

Data | 16.01.2024 |
Dziś Dzień Pikantnych Potraw!
W Polsce święto jeszcze mało znane jednak coraz popularniejsze za sprawą restauracji oraz barów serwujących w tym dniu pikantne potrawy, napoje oraz desery.
Świętować można także w domu doprawiając danie pieprzem białym, czarnym lub cayenne, chilli, czosnkiem lub japońskim chrzanem wasabi.
Osoby cierpiące na schorzenia gastryczne powinny jednak wykluczyć z diety pikantne przyprawy.
Papryka zawiera m.in.: witaminy z grupy B, witaminę C i A, poprawia trawienie, a stosowana zewnętrznie, pomaga w dolegliwościach reumatycznych.
Czosnek zawiera witaminy A, B1, B2, C oraz siarkę. Jest pomocny przy wzdęciach i zwalczaniu pasożytów przewodu pokarmowego, zwiększa wydzielanie soku żołądkowego, działa żółciopędnie i przeciwskurczowo w schorzeniach żołądka i jelit, reguluje florę bakteryjną w organizmie, obniża ciśnienie krwi. Posiada także właściwości antybiotyczne, działa tonizująco i odmładzająco, łagodzi podrażnienia wywołane ukłuciami owadów. Spożywanie 2-3 ząbków czosnku dziennie zmniejsza ryzyko zawałów.
Za piekący smak papryczek chilli odpowiada kapsaicyna. Pamiętajmy, że nie rozpuszcza się w wodzie. Aby ugasić pragnienie, danie najlepiej popić mlekiem, jogurtem, sokiem pomidorowym z tłuszczem roślinnym i kilkoma łyżeczkami cukru lub napojem alkoholowym.