Polmarkus i światowe nowości

W kwietniowym numerze “Bake&Sweet” znajdziecie Państwo Raport o Lodach, a w nim m.in. omówienie nowości firmy Elenka, dostępnych w naszej firmie.
Zaskakujące w smaku okazują się lody sorbetowe Elenki przygotowane na bazie nowych syropów, które pozbawione są tłuszczów roślinnych utwardzalnych. Pasteryzacja lodów wymaga temperatury jedynie 65ºC, co znacznie przyspiesza ich produkcję. Na targach Expo Sweet prezentowaliśmy nie tylko tradycyjne owocowe smaki, ale również pozbawione mleka lody pistacjowe i czekoladowe. Przypomnijmy, ze zaletą lodów wodnych jest m.in. większa i dłuższa plastyczność oraz możliwość zaoferowania takiego produktu znacznie szerszemu gronu konsumentów (np. na diecie bezmlecznej).
Ciekawostką są lody o smaku pączków, których receptura powstała na bazie pasty Elenka Cremottocento z Variegato
w postaci bułeczek maślanych z dodatkiem płatków różanych w cukrze. W innych „ciasteczkowych” lodach, które Polmarkus proponuje tego lata, wykorzystano m.in. pastę truflową Elenka Tartufone, kokos, kakao oraz odrobinę alkoholu, co w efekcie dało smak bardzo zbliżony do popularnej bajaderki.
Tekst artykuły – dostępny tutaj