Jak przygotować mus na bazie ganaszu?

Mus na bazie ganaszu czekoladowego idealny będzie do lekkich tortów, coraz bardziej cenionych przez klientów. Firma Bakels proponuje przygotowanie takie musu na bazie polewy Non Temp (o smaku białej lub ciemnej czekolady). 1,000 kg polewy rozpuszczamy w zagotowanej 0,500 kg śmietany (0,250 kg śmietany roślinnej / 0,250 kg śmietany zwierzęcej) . Do ganaszu dodajemy 2 g żelatyny (rozpuszczone w wodzie w stosunku 1:5). Następnie ubijamy na 3/4 kolejne 0,500 kg śmietany (również w proporcjach 0,250 /0,250) i dodajemy do ganaszu. Mieszamy masę i gotowe.
Należy pamiętać, by żelatynę dodać do ganaszu, ponieważ temperatura ganaszu spowoduje lepsze rozpuszczenie żelatyny. Gdybyśmy natomiast dodali żelatynę do ubitej śmietany, zbyt wcześnie nastąpiłoby związanie śmietany.