Europejski Dzień Lodów Rzemieślniczych
Data | 24.03.2014 |
Europejski Dzień Lodów Rzemieślniczych 2014 to druga edycja ustanowionego przez Parlament Europejski wydarzenia.
Zgodnie z oświadczeniem Parlamentu Europejskiego, Europejski Dzień Lodów Rzemieślniczych obchodzony jest na całym kontynencie 24 marca. Do udziału w tym wydarzeniu organizatorzy zapraszają wszystkich rzemieślniczych producentów i sprzedawców lodów w Polsce, którym proponują, by w dniach 22-24 marca w swoich lokalach prowadzili promocyjną sprzedaż jednego, wybranego lodowego smaku. Przyjęto, że w 2014 roku będą to lody stracciatella. Smak ten został wybrany ku pamięci Henry Panattoni, któremu to właśnie przypisywane jest autorstwo smaku. Wymyślony w 1953 roku, ponad sześćdziesiąt lat później nadal jest jednym z najbardziej popularnych smaków na całym świecie.