Ciasto cytrynowe

Składniki
1. Ciasto kruche
- Mąka 0.420 kg
- Masło 0.250 kg
- Cukier puder 0.170 kg
- Cukier waniliowy 0.010 kg
- Proszek do pieczenia 0.010 kg
- Jaja 0.040 kg
2. Krem do zapiekania
- Jaja 0.400 kg
- Cukier 0.450 kg
- Mąka 0.200 kg
- Skórka z trzech cytryn lub grys Prospona 0.150 kg
- Sok z cytryny 0.130 kg
- Cukier waniliowy 0.020 kg
3. Żelka maracuja
- Delifruit maracuja 0.800 kg
- Żelatyna 0.020 kg
- Woda 0.140 kg
4. Mus śmietankowy
- Śmietana 0.500 kg
- Stabilizator neutralny Dolce 0.100 kg
- Woda 0.140 kg
5. Mus cytrynowy
- Śmietana 0.500 kg
- Stabilizator cytrynowy Dolce 0.100 kg
- Woda 0.140 kg
Wykonanie
Ciasto kruche:
Tłuszcz zamieszać z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i jajkami, do uzyskania jednolitej masy. Następnie wyrobić z mąką i proszkiem do pieczenia. Ciasto schłodzić ok. 20 min., a następnie wywałkować na blachę o wymiarach 30 x 40 cm. Podpiec na słomkowy kolor.
Krem do zapiekania:
Białka oddzielić 0od żółtek, ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać partiami cukier, następnie wymieszać żółtka. Połączyć sok z cytryny z grysem lub skórką z cytryny. Do masy biszkoptowej dodać kolejno sok z grysem lub skórką i mieszając powoli dodawać mąkę. Tak przygotowaną masę wyłożyć na podpieczone ciasto kruche. Piec w temp. ok. 160 st.C ok. 30 min.
Żelka maracuja:
Żelatynę namoczyć i rozpuścić, następnie dodać do podgrzanego Delifruitu.
Mus śmietankowy:
Mus śmietankowy: stabilizator połączyć z wodą a następnie połączyć z lekko ubitą śmietaną.
Mus cytrynowy:
Stabilizator połączyć z wodą, a następnie wymieszać z lekko ubitą śmietaną.
Kalkulator
Ceny produktów można zmieniać w polu "cena za kg", aby dopasować je do kosztów indywidualnych.
W celu wydrukowania kalkulacji proszę kliknąć przycisk "Wydrukuj kalkulację".