Shoty z kremem z białej czekolady i puree owocowym

Składniki
1. Warstwa mango i marakuja
- mrożone mango w kostce 0.170 kg
- mrożone puree mango 0.085 kg
- mrożone puree z marakują 0.050 kg
- cukier kryształ 0.025 kg
- żelatyna 0.002 kg
- woda 0.008 kg
2. Krem na białej czekoladzie i wanilii
- śmietanka Kuchmistrza 34% 0.200 kg
- czekolada biała Callebaut 0.350 kg
- śmietanka 34% Kuchmistrza 0.550 kg
- laska wanilii 1.000 kg
Wykonanie
Warstwa mango i marakuja:
Żelatynę rozpuścić w wodzie, niewielką ilość puree podgrzewamy. Rozpuszczamy cukier i żelatynę, mieszamy wszystko razem i zostawiamy do stężenia.
Krem na białej czekoladzie i wanilii:
200 g śmietany gotujemy z wanilią i mieszamy razem z podtopioną czekoladą, tak aby uzyskać gładką emulsję. Następnie zalewamy zimną śmietaną (550 g), emulgujemy za pomocą blendera ok. 1 min. Odstawiamy na 3-4h lub na noc i ubijamy jak bitą śmietanę.
Złożenie shotów:
Do pucharków nakładamy niewielką ilość owocowej warstwy i zakrywamy resztę ubitym kremem waniliowym na białej czekoladzie.
Kalkulator
Ceny produktów można zmieniać w polu "cena za kg", aby dopasować je do kosztów indywidualnych.
W celu wydrukowania kalkulacji proszę kliknąć przycisk "Wydrukuj kalkulację".