Melonowy Strzał

Składniki
1. Blat – blacha 60 x 20 cm
- Fiorfiore Camargo Master Martini 0.430 kg
- Cukier 0.085 kg
- Jaja 0.045 kg
- Firigitutto Master Martini 0.170 kg
- Żółtka jaj 0.070 kg
2. Krem waniliowy
- FiorFiore Royal Master Martini 0.080 kg
- Woda 0.210 kg
- Masło 0.030 kg
- Margaryna Gioia Master Martini 0.500 kg
- Caravella Cream Avorio Master Martini 0.060 kg
- Spirytus 0.004 kg
3. Żelka Melonowa
- Jabłko prażone Prospona 0.600 kg
- Pasta Melonowa Elenka 0.120 kg
- Agar 850 0.006 kg
- Woda 0.200 kg
4. Mus czekoladowy i wykonanie całości
- Śmietana Master Gourmet Master Martini 0.200 kg
- Czekolada Ariba Latte Dyski Master Martini 0.350 kg
- Żelatyna 0.012 kg
- Woda 0.100 kg
- Kremówka 0.400 kg
- Spirytus 0.012 kg
- Polewa Caravella Cover Cacao Master Martini 0.250 kg
- Polewa Caravella Cover White Master Martini 0.050 kg
Wykonanie
Blat – blacha 60 x 20 cm:


Wszystkie składniki mieszamy na średnich obrotach przez 3 min. Wypiekamy w temp. 175 º C przez ok. 20 min.
Krem waniliowy:
Royal mieszamy z wodą do uzyskania budyniu, następnie dodajemy masło oraz Gioię, kolejno Caravellę Cream Avorio i alkohol. Krem wykładamy na napączowany blat Camargo.
Żelka Melonowa:
Agar namaczamy w zimnej wodzie, następnie podgrzewamy jabłka. Dodajemy do nich pastę melonową. Gotujemy agar i łączymy z jabłkami. Całość wylewamy do formy 10/60 i odstawiamy do zastygnięcia. Kolejno tniemy żelkę na paski ok 1,5 cm szerokości i nakładamy na krem waniliowy. Uwaga - do jabłek możemy dodać inne pasty, np. Pasta Lamponi (malina).
Mus czekoladowy i wykonanie całości:
Namaczamy żelatynę w zimnej wodzie, odstawiamy. Gotujemy Master Gourmet. Po zagotowaniu dodajemy żelatynę, czekoladę Ariba i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Po schłodzeniu dodajemy alkohol i mieszamy z ubitą kremówką. Mus wykładamy na warstwę kremu z żelką owocową. Polewy łączymy ze sobą i oblewamy powierzchnię ciasta.
Kalkulator
Ceny produktów można zmieniać w polu "cena za kg", aby dopasować je do kosztów indywidualnych.
W celu wydrukowania kalkulacji proszę kliknąć przycisk "Wydrukuj kalkulację".