Mąka kokosowa
numer artykułu | 34643 |
opakowanie | worek 10 kg |
producent | Polmarkus |
Mąka kokosowa pozyskiwana jest z miąższu orzecha koksowego, który się suszy i odtłuszcza, a następnie mieli aby uzyskać mąkę.
Mąka kokosowa- wykorzystywana jest :
– W produkcji pożywienia – o czym należy pamiętać – mąka kokosowa charakteryzuje się wysokim stopniem absorpcji wody (musi być szczelnie przechowywana) w przeciwnym razie powstaną grudki.
– Spody ciast produkowane z mąki kokosowej wymagają krótszego czasu wypieku dla porównania na mące pszennej 30-50 minut, a na kokosowej 18-20 minut (oczywiście czas uzależniony jest też od grubości blatów).
– Produkcja ciast z mąki kokosowej wymaga dodania większej ilości wody. Przyjmuje się zasadę, żeby dodawać jednakową ilość wody /płynów co mąki kokosowej. Jeśli dodamy/zamienimy w standardowym przepisie, w którym występowała mąka pszenna – pół szklanki mąki kokosowej to wodę również zwiększamy o pół szklanki.
– Jest dobrym produktem dla osób cierpiących na alergie pokarmowe, jest to produkt bezglutenowy, posiada bardzo dużo błonnika (58% dla porównania płatki owsiane mają 27%) posiada mało węglowodanów,
– Wykorzystuje się ją przy produkcji chlebów, ciast biszkoptowych, kruchych, pierników, naleśników, nadzień, kruszonek, deserów, dań głównych, zapiekanek, pyz, jogurtów, musli.
– Dzięki posiadanej naturalnej słodkości, można zmniejszyć ilość cukru w przepisach.
– Idealnie nadaje się do obsypywania foremek przed wypiekiem, używa jej się zamiast bułki tartej.