Dzień Ciasta Marchewkowego

Data | 03.02.2024 |
Marchew biała, fioletowa i pomarańczowa. Kiedyś niedocenione warzywo, a dziś niezastąpiona bomba witaminowa obecna w każdej kuchni. Od pokoleń wykorzystywana jako podstawowy składnik zup czy surówek, często również jako zdrowa przekąska pomiędzy głównymi posiłkami. Od początku XX wieku popularność zyskała także marchew w postaci słodkiego deseru. Ciastem marchewkowym zajadają się prawie wszyscy na świecie, dlatego 3 lutego warto znaleźć czas i przyrządzić własny, słodki i zdrowy wypiek.
Ciasto marchewkowe znane było już w średniowieczu. Jednak dopiero w XX wieku pokochał je cały świat, zwłaszcza mieszkańcy Anglii i USA. Od pewnego czasu jest niezwykle popularne także w Polsce. Jeżeli nie mieliście jeszcze okazji spróbować tego przysmaku, to Dzień Ciasta Marchewkowego przypadający 3 lutego jest doskonałą okazją, aby to nadrobić.