Dzień Czekolady
Data | 12.04.2014 |
Najdroższy deser czekoladowy na świecie? Czekoladowy pudding w miejscowości Windemere w Wielkiej Brytanii. Ten czekoladowy pudding przypomina wyglądem słynne jajko Faberge.
Zrobiony jest z czterech różnych rodzajów najlepszej jakości belgijskiej czekolady o smaku brzoskwiniowym, pomarańczowym i whiskey. Przyozdobiony został szampańskim kawiorem i jadalnymi płatkami złota. Zwieńczeniem deseru jest 2-karatowy brylant. Cena tej czekoladowej ekstrawagancji to 2200 funtów, czyli w przeliczeniu ponad 11400 zł. Niezależnie od ceny, dobra czekolada poprawia humor, wzmacnia pamięć, łagodzi stres. Ma niezwykle imponujący skład: m.in. magnez, żelazo, witaminy B6, B2, A, E, B3, B12, kwas foliowy, cynk i selen.
Bazą do wytworzenia wyrobów czekoladowych są nasiona z owoców kakaowca. Do wytworzenia 1 kg czekolady potrzeba od 300 do 600 ziaren. Ich liczba zależy od pożądanej zawartości kakao. Największym producentem kakao jest Wybrzeże Kości Słoniowej, Nigeria, Ghana i Indonezja. Wbrew temu, co się powszechnie uważa, to nie Szwajcarzy czy Belgowie jedzą najwięcej czekolady, a mieszkańcy Wysp Brytyjskich. Przeciętny Anglik zjada rocznie czekoladowych przysmaków ponad 11 kg. Polacy na razie niewiele więcej niż 2,5 kg, dlatego GOŃMY EUROPĘ!