Dzień Hot-Doga
Data | 04.07.2013 |
Historia hot-dogów sięga 1852 roku, kiedy we Frankfurcie wyprodukowano wędzoną kiełbaskę czyli „frankfurterka”. Zawędrowała ona do USA i w 1871 roku w Nowym Jorku powstało pierwsze stoisko z hot-dogami.
Legenda, według której powstała nazwa Hot Dog jest następująca: w kwietniu 1901 roku właściciel stoisk Harry Stevens (jego firma wciąż działa), tracił pieniądze, próbując sprzedawać lody i oranżadę na polach do polo w Nowym Jorku. Sfrustrowany, polecił wszystkim swoim pracownikom poszukać i zakupić parówki i bułki, do których mogliby te parówki włożyć. Wkrótce jego sprzedawcy sprzedawali parówki, wprost z garów z gorącą wodą, w bułce, krzycząc They’re red hot! Get your dachshund sausages while they’re red hot, co znaczy Rozgrzane do czerwoności! Kupujcie jamniki póki są gorące!.
Obecnie najwięcej bułek z parówką jedzą nowojorczycy (więcej nawet od mieszkańców Chicago, w którym zjada się ich rocznie 150 milionów – Chicago jest nazywane stolicą hot-dogów). Natomiast aktualnym nieoficjalnym mistrzem w jedzeniu na czas hot-dogów, nie jest Amerykanin a Japończyk, 34-letni Takeru Kobayashim, który w ciągu 10 minut zjadł ich 69. Sprawdź, co polecamy na ten Dzień!