Dzień Kawy
Data | 29.09.2024 |
Dla wielu to pierwszy napój każdego poranka, bez którego trudno dobrze zacząć dzień – chodzi oczywiście o kawę, która stała się jednym z najpopularniejszych elementów śniadania na całym świecie. Dziś obchodzimy Międzynarodowy Dzień Kawy.
Święto obchodzi się w kilku krajach. Dzień ma służyć fetowaniu zwyczaju picia kawy i jest również wykorzystywany w celu wspierania sprawiedliwego handlu kawą oraz podniesienia świadomości trudnej sytuacji plantatorów kawy. Obchody obejmują zwykle promocyjne oferty sieci kawiarni, targi kawy, spotkania, na których przy filiżance tego napoju rozmawia się o jego właściwościach.
Dokładne pochodzenie Międzynarodowego Dnia Kawy nie jest znane. Święto zostało wypromowane przez Japonię przez tamtejsze stowarzyszenie kawy. Nazwa Dnia została po raz pierwszy użyta przez Southern Food and Beverage Museum w 2009 roku. Święto obchodzi się m. in. w Australii, Kanadzie, Anglii, Etiopii, Nowej Zelandii, Norwegii, Szwecji, USA, Malezji.
Kawa jest parzonym napojem przygotowywanym z palonych ziaren kilku gatunków wiecznie zielonych krzewów i drzew z rodziny marzanowatych (rodzaju Coffea L.). Kawa jest lekko kwaśnym napojem i może mieć stymulujący wpływ ze względu na zawartość kofeiny. To jeden z najpowszechniej spożywanych napojów na świecie.
Prowadzi się wiele badań dotyczących wpływu kawy na zdrowie. Większość najnowszych badań sugerują, że umiarkowane spożycie kawy ma pewne korzystne oddziaływanie na zdrowie osób dorosłych. Jednakże kawa może nasilać objawy pewnych dolegliwości, np. takich jak niepokój. Uczeni dowiedli m. in., że kawa zmniejsza ryzyko udaru, pomaga zapobiegać cukrzycy, chroni wątrobę, osłabia ryzyko jaskry, zmniejsza prawdopodobieństwo raka jelita grubego.