Dzień Lodów Rzemieślniczych

Data | 24.03.2024 |
Celem Europejskiego Dnia Lodów Rzemieślniczych jest przekonanie ludzi do spożywania tych słodyczy. Lody rzemieślnicze nie tylko mają lepszy smak od tych produkowanych w fabryce, ale i pozbawione są chemicznych dodatków i powstają z wysokiej jakości produktów. Święto ustalone zostało przez Parlament Europejski.
Czym są lody rzemieślnicze są produkowane na bieżąco ze świeżych składników, bez ulepszaczy. Dopuszczalne są co najwyżej roślinne stabilizatory. Rzemieślnicy produkujący uczciwie swoje lody nie stosują gotowych mieszanek, ale sami tworzą lody na bazie mleka, śmietanki, napoi roślinnych, cukru, nieraz jajek plus owoce, czekolada, orzechy. W zależności od smaku. I tak przygotowane lody mamy prawo nazwać lodami rzemieślniczymi.
Wszystkim cukiernikom, produkującym lody rzemieślnicze składamy najserdeczniejsze życzenia. Wielu pomysłów jeśli chodzi o smaki, nieustannej potrzeby rozwoju i chęci czuwania nad wysoką jakością przygotowywanego przez nich deseru.