Dzień Mleka
Data | 25.05.2013 |
Dzień Mleka został ustanowiony przez FAO – Food and Agriculture Organization (Organizacja do Spraw Wyżywienia i Rolnictwa ), by promować mleko jako element codziennego jadłospisu, niezwykle odżywczy.
Mleko to skarbiec wielu składników, niezbędnych do rozwoju i prawidłowego funkcjonowania człowieka. Najwięcej ma witaminy A (antyutleniacz, zapobiega m.in. kurzej ślepocie), zawiera też D (zapobiega krzywicy, usprawnia wchłanianie wapnia), B2 (dobrze wpływa na nerwy i błony śluzowe) i B12 (zapobiega niedokrwistości). Jest źródłem wapnia i potasu oraz fosforu, magnezu i cynku. Wapń przede wszystkim stanowi składnik budulcowy kości, ale bierze też udział w przekaźnictwie nerwowym i krzepnięciu krwi. Potas i magnez wpływają na pracę układu nerwowego oraz poprawiają kurczliwość mięśni. Fosfor jest składnikiem kości i zębów oraz bierze udział w przemianie węglowodanów, tłuszczów i białek. Cynk jest pierwiastkiem, który dba o naszą skórę, włosy i paznokcie. Przyspiesza tez gojenie się ran.