Dzień Pikantnych Potraw

Data | 16.01.2014 |
W Polsce święto to jest jeszcze mało znane, ale szybko znajdzie swoich sympatyków, bo świętować je można niezwykle łatwo.
Wystarczy doprawić danie odpowiednią ilością pieprzu, chili, czosnku lub japońskim zielonym chrzanem – wasabi. Pikantne dodatki mają wiele zalet: papryka zawiera m.in.: witaminy z grupy B, witaminę C i A. Poprawia trawienie, a stosowana zewnętrznie, pomaga w dolegliwościach reumatycznych. Czosnek natomiast to witaminy A, B1, B2, C i siarka. Jest pomocny przy wzdęciach i zwalczaniu pasożytów przewodu pokarmowego, zwiększa wydzielanie soku żołądkowego, działa żółciopędnie i przeciwskurczowo w schorzeniach żołądka i jelit, reguluje florę bakteryjną w organizmie, obniża ciśnienie krwi. Czosnek posiada także wybitne właściwości antybiotyczne. Pieprz z kolei wywiera korzystny wpływ na pracę żołądka i serca.
Najostrzejsze są oczywiście papryczki chili. Za ich piekący smak odpowiada kapsaicyna. Warto pamiętać, że nie rozpuszcza się ona w wodzie, więc nie ma co liczyć na to, by nią ugasić pragnienie po spożyciu dużej ilości potrawy z chili. Świetnie zrobi to natomiast lampka wina.