Zapraszamy do naszego sklepu online
EN
+48 32 30 19 100
Wspólnie tworzymy rozwój

Dzień Pistacji

Data 26.02.2014

Pistacje to przekąska pełna zalet ceniona na całym świecie za swoje wartości odżywcze, bogactwo ponad 30 witamin, minerałów i fitoskładników oraz wyjątkowy smak.

Pistacje pochodzą z Bliskiego Wschodu i należą do najstarszych kwitnących drzew. Są dowody na ich istnienie aż sprzed 7.000 lat przed naszą erą. W tamtych czasach pistacje były uważane za „królewski przysmak” i przeznaczone były wyłącznie dla wybranych.  Najlepsze na świecie są pistacje z Sycylii.

Pierwsze pistacje zasadzili na Sycylii Arabowie, ale dopiero w XIX w. okolice Bronte stały się centrum ich uprawy. Gaje pistacjowe wyparły wówczas inne plantacje, okazało się bowiem, że drzewa (a raczej duże krzewy) pistacji świetnie rosną na skałach z lawy, gdzie inne rośliny przyjmowały się z trudem. Aby pistacje wydały orzechy, na osiem roślin płci żeńskiej (Pistacia vera) trzeba zasadzić jedną płci męskiej (Pistacia terebinthus), zwaną lokalnie spaccasassi. Musi ona rosnąć z tej strony, z której najczęściej wieje wiatr, tak aby przenoszone przezeń pyłki kwiatów mogły zapłodnić cały „harem”.  Teren wokół Bronte jest trudno dostępny, więc pistacje zbiera się ręcznie – co często wymaga zdolności niemal akrobatycznych. To, oraz fakt, że drzewa owocują co drugi rok, podnosi cenę produktu. Ale warto zapłacić, bo pistacje z Bronte są najlepsze na świecie. Mają niesamowity kolor (głęboka, lśniąca, szmaragdowa zieleń), a smak pełny i bogaty: żadnego porównania z pistacjami z Iranu czy Turcji, które sprzedaje się w całej Europie.

© 2008-2025 - Polmarkus Sp. z o.o. realizacja PIDI