Dzień Pistacji

Data | 26.02.2017 |
26 lutego na całym świecie obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Pistacji. Te wyjątkowe orzechy cenione są przede wszystkim za swoje wartości odżywcze oraz bogactwo ponad 30 witamin, minerałów i fitoskładników. Nie wszyscy wiedzą także, że 1 orzech pistacji ma tylko 3 kalorie.
Pochodzące z Bliskiego Wschodu pistacje należą do najstarszych kwitnących drzew, a dowody ich istnienia pochodzą aż sprzed 7.000 lat przed naszą erą. W tym czasie pistacje uważane były za „królewski przysmak” i przeznaczone były wyłącznie dla wybranych. Legenda głosi, że pistacje były także ulubioną przekąską królowej Saby.
Po raz pierwszy w Kalifornii pistacje zaczęto uprawiać w latach 30-tych XX wieku. Potrzeba jednak było aż 10 lat intensywnych badań zanim uprawa kalifornijskich pistacji została doprowadzona do perfekcji. Obecnie, każdego roku w Kalifornii uprawia się ponad 181 milionów kilogramów, co czyni ten kraj światowym liderem w produkcji tych orzechów.
Początkowo pistacje uprawiano ręcznie a zbierano strząsając orzechy z drzew na materiał rozłożony na ziemi. Współcześnie, proces ten odbywa się z wykorzystaniem nowoczesnych technologii i specjalnych maszyn. Strząsają one pistacje na znajdującą się pod koronami drzew ramę, dzięki czemu orzechy nie dotykają ziemi.
Niemal połowa kalifornijskich zbiorów pistacji jest obecnie eksportowana do wielu krajów świata. W Chinach pistacje znane są jako „szczęśliwy orzech”, gdyż w łupince wyglądają jakby się uśmiechały. Ponadto, często wręczane są jako prezent z okazji chińskiego nowego roku, dzięki czemu stały się symbolem zdrowia, szczęścia i powodzenia w życiu.
Światowym liderem pod względem konsumpcji pistacji per capita jest Izrael, gdzie 7 mln konsumentów spożywa rocznie ponad 4 mln kilogramów tych orzechów. Z kolei, w Indiach pistacje stanowią jeden z głównych składników diety. Wykorzystywane są m.in. do przyrządzania popularnego napoju na bazie szafranu o nazwie “Shree Guruji Kesar Pista Sharbat.” Pistacje zalicza się tam również do tzw. „gorących potraw”, gdyż wierzy się, że pomagają utrzymać ciepło ciała. Z tego względu spożywa się je z reguły podczas zimowych miesięcy. Z kolei, w Rosji pistacje są popularną przekąską do piwa i z tego względu najczęściej jada się je podczas gorących dni.
We Francji, gdzie słowo „przekąska” nie jest znane, pistacje serwowane są jako część tzw. „aperitifu” – lekkiego napoju oraz zakąski podawanych zwyczajowo przed posiłkiem, dla zaostrzenia apetytu. W Meksyku zaś, pistacje sprzedawane są na ulicach i drogach, jako przekąska, która uprzyjemnia podróż kierowcom stojącym w ulicznych korkach.
Najnowsze badania potwierdzają korzyści płynące ze spożywania pistacji:
- „Smukły orzech”: eksperci żywienia potwierdzili, że pistacje należą do jednych z najbardziej odżywczych gatunków orzechów, zawierają najmniej kalorii i tłuszczu spośród wszystkich orzechów. Jedna rekomendowana porcja pistacji (ok.28 gramów) zawiera ponadto najwięcej orzechów: 49 sztuk, w porównaniu do 23 sztuk migdałów, 14 orzecha włoskiego i 18 sztuk orzecha nerkowca. Ponadto, porcja pistacji złożona z ok. 30 orzechów stanowi satysfakcjonującą, pyszną przekąskę, która ma tylko 100 kalorii.
- Zdrowa przekąska: nowe wyniki badań zaprezentowane przez Amerykańskie Stowarzyszenie Dietetyczne (American Dietetic Association) pokazują, że ze względu na fakt, że pistacje znajdują się w łupinach, potrzeba więcej czasu na ich konsumpcję, co sprzyja obniżeniu poziomu całkowitego spożycia kalorii o 41 procent.
- Bogate w wartości odżywcze: pistacje są doskonałym źródłem witaminy B6, miedzi i manganu oraz protein, błonnika, tiaminy czy fosforu. Najnowsze badanie opublikowane przez włoskich badaczy potwierdza, że pistacje bogate są w korzystne antyutleniacze i fitoskładniki obecne powszechnie w herbacie, owocach, warzywach, czerwonym winie i produktach pochodzących z soi. Badacze doszli do wniosku, że pistacje są jednym z najlepszych źródeł antyoksydantów spośród produktów pochodzenia roślinnego.