Zapraszamy do naszego sklepu online
EN
+48 32 30 19 100
Wspólnie tworzymy rozwój

Europejski Dzień Lodów Rzemieślniczych

Data 24.03.2025

Europejski Dzień Lodów Rzemieślniczych został ustanowiony przez Parlament Europejski w celu:

  • Promowania tradycji wyrobu lodów rzemieślniczych
  • Zwrócenia uwagi na jakość i naturalność składników używanych w lodach rzemieślniczych
  • Wspierania małych, lokalnych producentów lodów
  • Edukacji konsumentów na temat różnic między lodami rzemieślniczymi a przemysłowymi
  • Celebrowania europejskiej tradycji lodziarskiej
  • Zachęcania do odkrywania różnorodności smaków lodów rzemieślniczych

W Polsce Europejski Dzień Lodów Rzemieślniczych zyskuje coraz większą popularność. Obchody w naszym kraju często obejmują:

  • Festiwale lodów rzemieślniczych w większych miastach
  • Akcje promocyjne w lokalnych lodziarniach rzemieślniczych
  • Warsztaty robienia lodów dla dzieci i dorosłych
  • Konkursy na najbardziej kreatywny smak lodów
  • Degustacje nietypowych smaków lodów rzemieślniczych
  • Akcje medialne promujące polskich producentów lodów rzemieślniczych
  • Wystawy i prezentacje sprzętu do produkcji lodów

W Polsce obchody tego dnia często łączą się z promocją lokalnych, sezonowych składników używanych do produkcji lodów. Jest to okazja do prezentacji tradycyjnych polskich smaków w formie lodów, takich jak lody makowe czy śmietankowe z miodem.

Warto zauważyć, że polscy lodziarze rzemieślnicy coraz częściej zdobywają nagrody na międzynarodowych konkursach, co jest podkreślane podczas obchodów tego święta.

Europejski Dzień Lodów Rzemieślniczych w Polsce jest również wykorzystywany do edukacji konsumentów na temat różnic między lodami rzemieślniczymi a przemysłowymi, ze szczególnym uwzględnieniem kwestii jakości składników i procesów produkcji.

Obchody tego dnia przyczyniają się do promocji kultury jedzenia lodów wysokiej jakości i wspierania małych, lokalnych producentów. Jest to także okazja do eksperymentowania z nowymi, często nietypowymi smakami, co przyciąga uwagę mediów i konsumentów.

Interesujące fakty

  • Pierwsze lody w Europie pojawiły się w XVI wieku we Włoszech
  • Średnio Europejczyk zjada około 6 litrów lodów rocznie
  • Najpopularniejszym smakiem lodów w Europie jest wanilia
  • Lody rzemieślnicze zazwyczaj zawierają mniej powietrza niż lody przemysłowe, co wpływa na ich gęstość i smak
  • W niektórych regionach Włoch istnieją szkoły mistrzów lodziarstwa

 

 

 

© 2008-2025 - Polmarkus Sp. z o.o. realizacja PIDI