Pierwszy dzień szkoły

Data | 02.09.2013 |
Na pierwszy i każdy następny dzień szkoły proponujemy zdrowe i pyszne kanapki. Dzieci potrzebują energii – ale nie byle jakiej.
Ich właściwa dieta to 10–14% energii pochodzącej z białka, 30% z tłuszczu i około 60% z węglowodanów złożonych, które dostarczają energii na długo.
Jednym z najlepszych źródeł węglowodanów złożonych jest pieczywo pełnoziarniste. Ma ono niższy indeks glikemiczny, co oznacza, że cukier z niego uwalnia się do krwi stopniowo i utrzymuje się na stałym poziomie, dostarczając energię na stałym poziomie. Witaminy z grupy B1 są niezbędne, by dzieci rosły; wzmagają koncentrację oraz chęci do nauki; odpowiadają m. in. za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i mózgu, poprawiają trawienie, wpływają korzystnie na narząd wzroku, serca, przekształcają pokarm w energię. Witamina E nazywana jest „witaminą szczęścia”, bo zwalcza lęk, depresje, pesymizm. Gdzie je znaleźć? W nasionach zbóż, słoneczniku, drożdżach.
Pieczywo pełni szczególną rolę w sprawnym funkcjonowaniu mózgu. Choć mózg stanowi jedynie 2 proc. masy naszego ciała, to zużywa aż 20 proc. tlenu pochłanianego przez płuca i 20 proc. energii zawartej w spożywanej żywności. Na potrzeby naszego mózgu idzie 40 proc. sacharydów zawartych w pożywieniu. W odżywianiu komórek nerwowych najbardziej odpowiednie są złożone sacharydy jak np. skrobia, która jest głównym składnikiem chleba. W białkach pszenicy i innych zbóż występuje ok. 40 proc. kwasu glutaminowego – aminokwasu zawartego w dużych ilościach w tkance mózgowej i pełniącego ważną rolę w pracy mózgu. Sprawdź nasz katalog “Wspaniałe Kanapki”