SIGEP/Rimini

Data | 20.01.2018-24.01.2018 |
Targi Sigep w Rimini to Międzynarodowy Salon Lodziarstwa, Cukiernictwa i Piekarstwa Rzemieślniczego. To juz 39 edycja targów. Na targach odbędzie się najbardziej wyczekiwany turniej – Coppa del Mondo della Gelateria.
To ósma edycja prestiżowego konkursu. Wystartuje w nim 12 narodowych ekip. Obok Polaków także Amerykanie, Argentyńczycy, Australijczycy, Francuzi, Hiszpanie, Japończycy, Kolumbijczycy, Marokańczycy, Meksykanie, Szwajcarzy i Ukraińcy. Nie będzie Włochów, którzy w 2016 roku wygrali konkurs i zgodnie z regulaminem nie mogą uczestniczyć w kolejnej edycji.
Choć nazwa imprezy sugeruje jej lodziarski charakter, to jednak zakres tematyczny wymaga od uczestników wykazania się nie lada umiejętnościami, także w innych sektorach gastronomii. Każda z ekip będzie musiała przygotować: dekoracyjny puchar lodowy, tort lodowy, lody wykonane z tajemniczego składnika znajdującego się w tzw. mystery box, wytrawną przystawkę z lodami gastronomicznymi, monoporcje z czekolady, a także prezentacje artystyczne – rzeźbę lodową i eksponat z krokantu. Wszystkie konkursowe elementy przedstawione zostaną w finałowym bufecie.
Polacy w Coppa del Mondo della Gelateria występować będą trzeci raz z rzędu. W 2016 roku nasz narodowy team zajął odległe dziewiąte miejsce. Dużo lepiej było w 2014, kiedy to polska drużyna stanęła na trzecim stopniu podium. Jak będzie w 2018 roku okaże się już za kilka miesięcy.