Zapraszamy do naszego sklepu online
EN
+48 32 30 19 100
Wspólnie tworzymy rozwój

Międzynarodowy Dzień Lasu a branża piekarniczo-cukiernicza

Międzynarodowy Dzień Lasu jest obchodzony 21 marca. Został ustanowiony przez Zgromadzenie Ogólne ONZ stosunkowo niedawno, bo 28 listopada 2012 roku. Celem było zwiększenie świadomości ludzi jak bardzo ważne są dla klimatu i dla ekosystemu lasy, które przede wszystkim oczyszczają powietrze, utrzymują prawidłową wilgotność gleby i dostarczają budulca, czyli drewna.  Są także miejscem dużej bioróżnorodności jeśli chodzi o funkcjonujące tam gatunki drzew, roślin i zwierząt.

Branża piekarsko – cukiernicza aktywnie partycypuje nie tylko w korzystaniu z zasobów naturalnych środowiska (np. woda, papier), ale także stara się uczestniczyć w jego ochronie poprzez konkretne działania. Niektóre piekarnie, by zaoszczędzić na energii elektrycznej decydują się na montaż fotowoltaiki. Popularną metodą jest także odzyskiwanie ciepła z pieców – mówi Andrzej Piętka  z „Akademii Wypieków”, ekspert od rynku piekarskiego. Około 30% ciepła, z rozgrzanych do 200 stopni pieców, można odzyskać, ponownie korzystając z jego zasobu. Inne metody, z którymi zetknął się ekspert, a które przyczyniają się do ochrony klimatu to korzystanie z samochodów dostawczych napędzanych gazem, nie benzyną, korzystanie z pieców ogrzewanych także gazem, czasem olejem, a nie energią elektryczną. Piekarnie i cukiernie mogą zaopatrzyć się  w wielorazowe, plastikowe kontenery dostawcze, by za każdym razem nie używać na przykład kartonowych pudełek. W tym wypadku plastik spowoduje zmniejszenie zużycia papieru.

Znakomitym pomysłem są akcje firm, gdzie inicjuje się sadzenie lasu. Część funduszy z zakupionego w konkretnej firmie towaru przeznaczona zostaje na sadzenie krzewów i drzew. Firmy starają się ograniczać nie tylko plastikowe opakowania, ale także te papierowe. Na przykład wprowadzają kubki/pojemniki na kawę/lody za kaucją. Popularnym trendem w piekarnictwie jest aktualnie niemarnotrawienie niesprzedanych produktów, tylko maksymalne ich wykorzystanie. Stąd powstają start-upy, które np. czerstwe pieczywo przerabiają na alkohol okowitę i kosmetyki chlebowe.

Dzień Lasu to jeden z tych dni, które uświadamiają nam jak ważna jest ochrona klimatu i szukanie sposobów, by tam, gdzie można wprowadzać proekologiczne rozwiązania.

 

Tartaletka las – przygotowana przez naszych technologów specjalnie na obchodzony dziś dzień lasu!

 

 

Działania proekologiczne, które możesz wprowadzić w swojej firmie

Zamówienie za posadzenie drzewa – są firmy, które za każde złożone u nich zamówienie zobowiązują się posadzić metr lasu. Sadzenie drzew i krzewów odbywa się dwa razy do roku. Przywraca się równowagę biologiczną, zapobiega się zmianom klimatycznym, może warto mieć takiego dostawcę w swojej bazie?

Kubki wielorazowe za kaucją. Jeden kubek wielorazowego użytku zastąpi 1000 kubków papierowych.

Ograniczenie śmieci – rabat dla klienta za przyniesienie wielorazowego opakowania.

Decyzje zakupowe – ograniczenie zakupów, a przez to niemarnowanie surowców

Działania wewnątrz firm – zamiana kolorowego tuszu na czarno-biały, ograniczenie obiegu dokumentów drukowanych, na korzyść elektronicznych.

© 2008-2024 - Polmarkus Sp. z o.o. realizacja PIDI

Chcę zapisać się na warsztaty

Zapis nie jest równoznaczny z udziałem w warsztatach, skontaktujemy się z Tobą celem ustalenia szczegółów i dogodnej dla Ciebie formy płatności.

Wyrażam zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany przeze mnie adres email informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Polmarkus Sp. z o.o. z siedzibą w 44-120 Pyskowice,, ul. Wyszyńskiego 62 NIP 9691285173