Pączki na tłusty czwartek

Tłusty czwartek wieńczy czas karnawału. W tym czasie królem towarzyskich spotkań są faworki i pączki. Te ostatnie mają w Polsce i w Europie długą tradycję, związaną z karnawałem. Karnawał sięga swoimi korzeniami starożytności, kiedy na różne sposoby, oddając cześć ówczesnym bogom, świętowano hucznie przejście z okresu zimowego w wiosenny. W starożytności pączek, jeszcze wtedy w innym kształcie, wypiekano na wytrawnie z dodatkiem słoniny, sosu rybnego, nieraz miodu. Tak było również w średniowieczu. Pączek, zwanym wtedy w Polsce kreplem, pieczono z ciasta chlebowego i był on nadziewanym słoniną i cebulą.
Pączek na słodko
Dopiero z czasem, w XVI, inne źródła podają, że w XVII wieku, pączki stały się słodkie, a jeszcze później były okrągłe i wraz z wynalezieniem drożdży miękkie i sprężyste. Do niektórych wkładano orzech i migdał, które miały zapewnić pomyślność. Pączki jadamy w zasadzie cały rok. Jednak to Tłusty czwartek jest tradycyjnie dniem, kiedy ten wypiek robi furorę większą niż zwykle. Kiedyś, do XIX wieku Tłusty czwartek nazywano w Polsce combrowym, od niemieckiego słowa zampern, schampern, czyli zabawa w maskach na ulicy. W tej karnawałowej zabawie przodowały kobiety, które zaczepiały kawalerów, dokuczając im i wypominając kawalerski stan.

Sycylijczycy mają swoje gelato con la brioche, czyli lody w brioszce, my możemy mieć swojego pączka z lodami!
Wariacje na temat pączków
Dziś, na świecie, mamy wiele wariacji na temat pączka. Amerykanie wypiekają nie tylko słynne donuty, ale również cronuty, czyli opatentowane przez francuskiego cukiernika, mieszkającego w Nowym Jorku – Dominika Anselma, pączki w kształcie donutów, wypiekane z ciasta drożdżowego i z listkującego ciasta francuskiego w oleju z pestek winogron. Mogą one być nadziewane bądź puste, posypane cukrem pudrem, czasem polane smakową kuwerturą. Ich receptura powstała niedawno, bo w 2013 roku. Natomiast donut wymyślono i równocześnie opatentowano w XIX wieku, dokładnie w 1872 roku. Autorem przepisu był John Blondel. Z kolei w Wenecji serwuje się fritole – niewielkie rozmiarem pączki z rodzynkami, ze skórką pomarańczy bądź cytryny. Jak widać pomysłów jak urozmaicić wypiek pączków: kształtem, rodzajem ciastem, rodzajem nadzienia jest wiele.