Zapraszamy do naszego sklepu online
EN
+48 32 30 19 100
Wspólnie tworzymy rozwój

Bułka maślana

18min 200o

Składniki

  • Mąka pszenna typ 500 4.250 kg
  • Cukier 0.574 kg
  • Cukier waniliowy 0.080 kg
  • Margaryna 70% 0.170 kg
  • Sól 0.038 kg
  • Dodatek wypiekowy 1% 0.042 kg
  • Drożdże 0.170 kg
  • Jaja płynne 0.255 kg
  • Woda 1.620 kg

Wykonanie

1

Bułka maślana:

Wszystkie surowce na ciasto należy wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji ciasta, czas mieszania 3 min. na wolnych obrotach i 5 min. na szybkich. Ciasto po zamieszaniu powinno odpoczywać ok. 25 min. Należy pamiętać, że drożdże należy rozpuścić z częścią wody, aby uzyskać mleczko drożdżowe. Dodatek wypiekowy sypiemy do mąki, a tłuszcz powinien mieć konsystencję miękką, aby dobrze się wymieszał w cieście.  Ciasto po zamieszaniu powinno odpoczywać ok. 25 min. Gotowe ciasto ważymy na presy po 2,40 kg i dzielimy w dzielarce na 30 szt. Podzielone kęsy należy formować na okrągłe kształty i równo ułożyć na blachach. Czas garowania w temp. 35o C, wilgotność 75% ok. 25-30 min. Po wyrośnięciu rogale można posmarować smarówką jajeczną i wypiekamy w temp. 200o C ok. 15 min. Czas wypieku: 18 min.  Temp. 200o C.

Kalkulator

Aby dokonać przykładowej kalkulacji, proszę wprowadzić wartość w polu "waga docelowa" w kilogramach, następnie kliknąć pole "Przelicz", znajdujące się pod recepturą.
Ceny produktów można zmieniać w polu "cena za kg", aby dopasować je do kosztów indywidualnych.
W celu wydrukowania kalkulacji proszę kliknąć przycisk "Wydrukuj kalkulację".
kg ostatecznego produktu.

Jeśli chcesz otrzymać inną wagę, wpisz ją i kliknij „przelicz”.

*Kalkulator nie uwzględnia strat

Składnik Waga wg receptury (kg) Waga docelowa (kg) Cena za kg Wartość
Mąka pszenna typ 500
Cukier
Cukier waniliowy
Margaryna 70%
Sól
Dodatek wypiekowy 1%
Drożdże
Jaja płynne
Woda
reset
Cena za kg: Przelicz
Cena za sztukę: Przelicz
© 2008-2025 - Polmarkus Sp. z o.o. realizacja PIDI