Ciastko kawowo – bezowe

Składniki
1. Biszkopt czekoladowy 40 x 30
- Jaja 0.180 kg
- Cukier 0.120 kg
- Mąka 0.090 kg
- Kakao 0.030 kg
2. Krem półtłusty kawowy
- Mleko 0.800 kg
- Napar kawowy 0.200 kg
- Sycyliana 0.500 kg
- Masło 0.400 kg
- Spirytus 0.025 kg
- Amaretto 0.060 kg
- Cukier puder 0.100 kg
3. Biszkopt kawowy
- Jaja 0.180 kg
- Cukier 0.120 kg
- Mąka 0.090 kg
- Kawa mielona 0.030 kg
4. Blat bezowy i wykonanie całości
- Białko 0.250 kg
- Cukier 0.250 kg
- Cukier 0.500 kg
- Woda 0.120 kg
Wykonanie
Biszkopt czekoladowy 40 x 30:
Biszkopt czekoladowy (40 x 30 cm): oddzielić białka od żółtek. Ubić białka i dodawać kolejno cukier. Do ubitej piany wlać żółtka i mieszać na wolnych obrotach. Do masy wsypać mąkę z kakao i delikatnie wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Blat piec w temp. 180-190 st. C ok. 15 min.
Krem półtłusty kawowy:
Krem półtłusty kawowy: mleko podgrzać z naparem kawowym. Dodać cukier puder, krem Sycyliana i mieszać przez kilka minut. W osobnym kociołku spienić masło i dodawać lekko ostudzony krem. Na końcu wlać alkohol i wymieszać.
Biszkopt kawowy:


Oddzielić białka od żółtek. Ubić białka i kolejno dodawać cukier. Do ubitej piany wlać żółtka i mieszać na wolnych obrotach. Do masy wsypać mąkę z kawą i delikatnie wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Blat piec w temp. 180-190 st.C ok. 15 minut.
Blat bezowy i wykonanie całości:
Blat bezowy (40 x 30 cm), proporcja wystarczy na blat 60 x 40 i małe beziki do dekoracji: białko ubić, kolejno dozować cukier ciągle ubijając. W między czasie zagotować pozostały cukier z wodą, do uzyskania próby pióra. Następnie gorący syrop cienkim strumieniem wlać do ubijającego się białka. Gotową masę szprycować na pergamin, suszyć w piecu o temp. 100 st. C ok. 120 min. Całość: nasączyć biszkopt czekoladowy. Wysmarować część kremu i przykryć biszkoptem kawowym. Ponownie dobrze nakropić biszkopt kawowy i rozsmarować krem. Następnie nałożyć blat bezowy i wysmarować ostatnią warstwę kremu. Propozycja dekoracji: całość można oprószyć kawą, wiórkami czekolady o smaku kawy, rozetkami z pozostałego kremu.
Kalkulator
Ceny produktów można zmieniać w polu "cena za kg", aby dopasować je do kosztów indywidualnych.
W celu wydrukowania kalkulacji proszę kliknąć przycisk "Wydrukuj kalkulację".