Zapraszamy do naszego sklepu online
EN
+48 32 30 19 100
Wspólnie tworzymy rozwój

Ciasto cytrynowe

Składniki

1. Ciasto kruche

  • Mąka 0.420 kg
  • Masło 0.250 kg
  • Cukier puder 0.170 kg
  • Cukier waniliowy 0.010 kg
  • Proszek do pieczenia 0.010 kg
  • Jaja 0.040 kg

2. Krem do zapiekania

  • Jaja 0.400 kg
  • Cukier 0.450 kg
  • Mąka 0.200 kg
  • Skórka z trzech cytryn lub grys Prospona 0.150 kg
  • Sok z cytryny 0.130 kg
  • Cukier waniliowy 0.020 kg

3. Żelka maracuja

  • Delifruit maracuja 0.800 kg
  • Żelatyna 0.020 kg
  • Woda 0.140 kg

4. Mus śmietankowy

  • Śmietana 0.500 kg
  • Stabilizator neutralny Dolce 0.100 kg
  • Woda 0.140 kg

5. Mus cytrynowy

  • Śmietana 0.500 kg
  • Stabilizator cytrynowy Dolce 0.100 kg
  • Woda 0.140 kg

Wykonanie

1

Ciasto kruche:

Tłuszcz zamieszać z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i jajkami, do uzyskania jednolitej masy. Następnie wyrobić z mąką i proszkiem do pieczenia. Ciasto schłodzić ok. 20 min., a następnie wywałkować na blachę o wymiarach 30 x 40 cm. Podpiec na słomkowy kolor.

2

Krem do zapiekania:

Białka oddzielić 0od żółtek, ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać partiami cukier, następnie wymieszać żółtka. Połączyć sok z cytryny z grysem lub skórką z cytryny. Do masy biszkoptowej dodać kolejno sok z grysem lub skórką i mieszając powoli dodawać mąkę. Tak przygotowaną masę wyłożyć na podpieczone ciasto kruche. Piec w temp. ok. 160 st.C ok. 30 min.

3

Żelka maracuja:

Żelatynę namoczyć i rozpuścić, następnie dodać do podgrzanego Delifruitu.

4

Mus śmietankowy:

Mus śmietankowy: stabilizator połączyć z wodą a następnie połączyć z lekko ubitą śmietaną.

5

Mus cytrynowy:

Stabilizator połączyć z wodą, a następnie wymieszać z lekko ubitą śmietaną.

Kalkulator

Aby dokonać przykładowej kalkulacji, proszę wprowadzić wartość w polu "waga docelowa" w kilogramach, następnie kliknąć pole "Przelicz", znajdujące się pod recepturą.
Ceny produktów można zmieniać w polu "cena za kg", aby dopasować je do kosztów indywidualnych.
W celu wydrukowania kalkulacji proszę kliknąć przycisk "Wydrukuj kalkulację".
kg ostatecznego produktu.

Jeśli chcesz otrzymać inną wagę, wpisz ją i kliknij „przelicz”.

*Kalkulator nie uwzględnia strat

Składnik Waga wg receptury (kg) Waga docelowa (kg) Cena za kg Wartość
Mąka
Masło
Cukier puder
Cukier waniliowy
Proszek do pieczenia
Jaja
Cukier
Skórka z trzech cytryn lub grys Prospona
Sok z cytryny
Delifruit maracuja
Żelatyna
Woda
Śmietana
Stabilizator neutralny Dolce
Stabilizator cytrynowy Dolce
reset
Cena za kg: Przelicz
Cena za sztukę: Przelicz
© 2008-2025 - Polmarkus Sp. z o.o. realizacja PIDI