Zapraszamy do naszego sklepu online
EN
+48 32 30 19 100
Wspólnie tworzymy rozwój

Ciasto porzeczkowe

Składniki

1. Blat jasny Camargo

  • Mix Camargo 0.250 kg
  • Jaja 0.125 kg
  • Woda 0.050 kg

2. Blat ciemny Completo Cacao

  • Mix Completo Cacao 0.250 kg
  • Olej 0.094 kg
  • Woda 0.094 kg
  • Jaja 0.020 kg

3. Masa prażynkowa

  • Cara Crakine 0.185 kg
  • Masło 0.030 kg
  • Olej 0.030 kg
  • Pasta z orzecha laskowego Nocciola Laurus 0.030 kg

4. Mus porzeczkowo – czekoladowy

  • Czekolada deserowa 811 0.090 kg
  • 0,050 kg Czekolada mleczna 823 0.050 kg
  • Pulpa porzeczkowa 0.040 kg
  • Śmietana 0.240 kg
  • Likier malinowy lub porzeczkowy 0.030 kg

5. Mus na białej czekoladzie

  • Śmietana Kuchmistrza 34% 0.380 kg
  • Czekolada biała 0.150 kg
  • Adwokat 0.050 kg
  • Żelatyna 0.007 kg
  • Woda 0.026 kg
  • Krem Ottocento 0.040 kg

6. Galaretka porzeczkowa

  • Delifruit porzeczkowy 0.150 kg
  • Pulpa porzeczkowa 0.150 kg
  • Sanatine 0.025 kg
  • Woda 0.060 kg

7. Polewa i wykonanie całości

  • Del Artigiano Extra Bitter 0.300 kg
  • Olej 0.050 kg

Wykonanie

1

Blat jasny Camargo:

25-30min 170-180o

Blat jasny Camargo (propozycja na formę 20 x 30 cm - 2 biszkopty): wszystkie surowce ubijać przez 10 min. na średnich obrotach. Piec ok 25-30 min. w temp. 170-180 st. C.

2

Blat ciemny Completo Cacao:

25min 170-180o

Blat ciemny Completo Cacao (proporcja na formę 20 x 30 cm - 2 biszkopty): wszystkie surowce mieszać liściem ok 5 min. na średnich obrotach. Wypiekać w temp. 170-180 st. C ok 25-30 min.

3

Masa prażynkowa:

Podgrzać masło z olejem. Dodać pastę Nocciola Laurus i masę prażynkową Cara Crakine. Dokładnie wymieszać i wylać na biszkopt.

4

Mus porzeczkowo – czekoladowy:

Mus porzeczkowo - czekoladowy: ubić śmietanę na 3/4. Podgrzać pulpę i połączyć z czekoladą. Do czekolady dodać część śmietany, wymieszać i dodać pozostałą część śmietany. Na koniec wlać likier i wszystko połączyć do uzyskania jednolitej konsystencji. Pulpę porzeczkową można przygotować z mrożonych porzeczek. Odmierzyć większą porcję owoców, rozmiękczyć je podgrzewając w płaszczu wodnym. Miękkie zmiksować i przetrzeć przez sito.

5

Mus na białej czekoladzie:

Mus na białej czekoladzie: czekoladę rozpuścić i podgrzać do temp. 50 st. C. Ubić śmietanę na 3/4. Namoczyć żelatynę, pozostawić do napęcznienia. Do gorącej czekolady na trzy porcje wmieszać śmietanę a na końcu dodać rozpuszczoną żelatynę, krem Ottocento i adwokat.

6

Galaretka porzeczkowa:

Rozmrozić czarną porzeczkę w kąpieli wodnej, zmielić blenderem i przetrzezć przez sito. Zagotować  wodę, odważyć 60 g i dodać Sanatinę. Wodę z Sanatine wlać do delifruitu porzeczkowego z dodatkiem pulpy z czarnych porzeczek. Wymieszać.

7

Polewa i wykonanie całości:

Polewa: rozpuścić polewę w płaszczu wodnym z dodatkiem oleju.  Wykonanie: do ramki 20 x 30 cm, wys. 6 cm lub 2 ranciki o średnicy 18 cm i wys. 6 cm umieścić biszkopt czekoladowy. Nasączyć biszkopt ponczem z dodatkiem likieru porzeczkowego lub likieru Cointreau. Na nasączony biszkopt wyłożyć masę prażynkową, rozsmarować i schłodzić. Kolejna warstwa to mus czekoladowy z dodatkiem pulpy porzeczkowej, który należy przykryć biszkoptem białym Camargo. Ponownie biszkopt nasączyć ponczem, wylać połowę musu białego, umieścić na nim żelkę porzeczkową i nałożyć pozostałą cześć musu. Po zmrożeniu ciasto można oblewać polewą Del Artigiano Extra Bitter.

Kalkulator

Aby dokonać przykładowej kalkulacji, proszę wprowadzić wartość w polu "waga docelowa" w kilogramach, następnie kliknąć pole "Przelicz", znajdujące się pod recepturą.
Ceny produktów można zmieniać w polu "cena za kg", aby dopasować je do kosztów indywidualnych.
W celu wydrukowania kalkulacji proszę kliknąć przycisk "Wydrukuj kalkulację".
kg ostatecznego produktu.

Jeśli chcesz otrzymać inną wagę, wpisz ją i kliknij „przelicz”.

*Kalkulator nie uwzględnia strat

Składnik Waga wg receptury (kg) Waga docelowa (kg) Cena za kg Wartość
Mix Camargo
Jaja
Woda
Mix Completo Cacao
Olej
Cara Crakine
Masło
Pasta z orzecha laskowego Nocciola Laurus
Czekolada deserowa 811
0,050 kg Czekolada mleczna 823
Pulpa porzeczkowa
Śmietana
Likier malinowy lub porzeczkowy
Śmietana Kuchmistrza 34%
Czekolada biała
Adwokat
Żelatyna
Krem Ottocento
Delifruit porzeczkowy
Sanatine
Del Artigiano Extra Bitter
reset
Cena za kg: Przelicz
Cena za sztukę: Przelicz
© 2008-2025 - Polmarkus Sp. z o.o. realizacja PIDI