Deser malinowo – jogurtowy

Składniki
1. Ciasto biszkoptowe
- Premix Plattenkuchen Balance Line Dawn 0.410 kg
- Mąka 0.130 kg
- Całe jaja/płynne 0.110 kg
- Woda 0.250 kg
2. Krem malinowy
- Fond neutralny Balance Line Dawn 0.220 kg
- Jogurt 1,5% 0.500 kg
- Puree malinowe 0.250 kg
- Ubita śmietana 0.700 kg
3. Polewa malinowa
- Mrożone maliny 0.250 kg
- Fond neutralny Balance Line Dawn 0.035 kg
- Woda 0.080 kg
Wykonanie
Ciasto biszkoptowe:
Wszystkie składniki wymieszać ze sobą płaskim mieszadłem (liściem) przez 2-3 min., ale by masa nie spieniła się. Wypiekać w temp. ok 200 st. C przez ok 15 min. UWAGA! ciasto to wypieka się inaczej niż zwykłe ciasta, ponieważ nie zawierz cukru, przez co koloruje w wyższych temp. i należy uważać by nie przesuszyć. Dlatego wypiek będzie indywidualną kwestią dla każdego zakładu.
Krem malinowy:
Jeśli używamy malin mrożonych, należy je zmiksować. Dobrze je podgrzać do temp. ok 20 st. C. Wtedy fond neutralny połączyć z malinami i jogurtem. Następnie dodać do ubitej śmietany i wyłożyć na wcześniej wypieczone ciasto biszkoptowe wyłożone w blasze. Rozsmarować i schłodzić.
Polewa malinowa:
Mrożone maliny podgrzać (najlepiej w mikrofali) do temp. ok 20 st. C. Następnie zmiksować. Połączyć fond neutralny z wodą i wymieszać z malinami. Rozsmarować na wcześniej schłodzonym cieście.
Kalkulator
Ceny produktów można zmieniać w polu "cena za kg", aby dopasować je do kosztów indywidualnych.
W celu wydrukowania kalkulacji proszę kliknąć przycisk "Wydrukuj kalkulację".