Zapraszamy do naszego sklepu online
EN
+48 32 30 19 100
Wspólnie tworzymy rozwój

Kremówki

Składniki

1. Ciasto

  • Mąka pszenna typ 500 0.930 kg
  • Woda (ok. 5 st. C) 0.450 kg
  • Jaja 0.100 kg
  • Ocet 0.030 kg
  • Sól 0.010 kg
  • Margaryna Puff Pastry 0.850 kg

2. Krem i wykończenie

  • Krem Neapolitana 0.900 kg
  • Woda (ok. 5 st. C) 1.900 kg
  • Śmietana roślinna Senna 0.700 kg

Wykonanie

1

Ciasto:

200o

 Wszystkie surowce na ciasto zwane gruntem należy połączyć i mieszać ok. 5 min na wolnych i 4 min. na szybkich obrotach maszyny. Po dokładnym wyrobieniu ciasto odstawić pod przykryciem na odpoczynek na ok. 20 min. w chłodnym miejscu. Z uformowanego ciasta (gruntu) wałkować 4-ramienną gwiazdę i zawinąć w nią puff pastry. Tak przygotowaną kostkę rozwałkować i złożyć na 3. Ponownie rozwałkować i złożyć na 4. Tak przygotowane ciasto odstawiamy na odpoczynk na ok. 1 godz. (ciasto nie musi leżeć w chłodni). Po tym czasie ponownie rozwałkować ciasto i złożyć na 3. Ostanie wałkowanie zakończyć złożeniem na 4. Ciasto zostawiamy do odpoczynku na ok. 2 godz.

Odważyć dwa kawałki po 0,80 kg. Z takiej ilości rozwałkować dwa blaty 60x40 i odstawić na 1-1,5 godz. leżakowania. Blaty wypiekać w temp. 200 st. C, jak złapią kolor, to zmniejszyć temperaturę i zostawić jeszcze do podsuszenia. Dobrze wysuszone blaty zostawiamy do wystygnięcia.

2

Krem i wykończenie:

Zimną wodę wlać do kociołka, następnie dodać krem Neapolitana i ubijać na szybkich obrotach przez ok. 2 min. zostawić krem na 2 min. do zgęstnienia. Dodać śmietanę roślinną i ponownie ubijać ok. 2 min na szybkich obrotach. Tak przygotowany krem rozsmarować na blat francuski i przykryć drugim blatem. Po kilku godz. przechowywania w temp. 5 oC można kremówkę pokroić i posypać cukrem pudrem. Propozycja krojenia to 5x10.

Kalkulator

Aby dokonać przykładowej kalkulacji, proszę wprowadzić wartość w polu "waga docelowa" w kilogramach, następnie kliknąć pole "Przelicz", znajdujące się pod recepturą.
Ceny produktów można zmieniać w polu "cena za kg", aby dopasować je do kosztów indywidualnych.
W celu wydrukowania kalkulacji proszę kliknąć przycisk "Wydrukuj kalkulację".
kg ostatecznego produktu.

Jeśli chcesz otrzymać inną wagę, wpisz ją i kliknij „przelicz”.

*Kalkulator nie uwzględnia strat

Składnik Waga wg receptury (kg) Waga docelowa (kg) Cena za kg Wartość
Mąka pszenna typ 500
Woda (ok. 5 st. C)
Jaja
Ocet
Sól
Margaryna Puff Pastry
Krem Neapolitana
Śmietana roślinna Senna
reset
Cena za kg: Przelicz
Cena za sztukę: Przelicz
© 2008-2024 - Polmarkus Sp. z o.o. realizacja PIDI

Chcę zapisać się na warsztaty

Zapis nie jest równoznaczny z udziałem w warsztatach, skontaktujemy się z Tobą celem ustalenia szczegółów i dogodnej dla Ciebie formy płatności.

Wyrażam zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany przeze mnie adres email informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Polmarkus Sp. z o.o. z siedzibą w 44-120 Pyskowice,, ul. Wyszyńskiego 62 NIP 9691285173